Κόσμος

Η κατάργηση της βίζας για το Κόσοβο ταράζει τη Σερβία

Η κατάργηση της βίζας για το Κόσοβο ταράζει τη Σερβία
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη την απελευθέρωση από την υποχρέωση έκδοση βίζας για τους πολίτες του Κοσόβου χωρίς αντιρρήσεις, σύμφωνα με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, σε μια κίνηση που προκάλεσε νευρικές αντιδράσεις στη Σερβία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη την απελευθέρωση από την υποχρέωση έκδοση βίζας για τους πολίτες του Κοσόβου χωρίς αντιρρήσεις, σύμφωνα με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, σε μια κίνηση που προκάλεσε νευρικές αντιδράσεις στη Σερβία.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τελετή υπογραφής με τη συμμετοχή Μέτσολα, Τζέσικα Ρόζαελ, Σουηδή υπουργός της ΕΕ που εκπροσωπεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, Χουάν Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ, πρόεδρος της LIBE, και του ευρωβουλευτή Τάις Ρόιτεν που είναι ο εισηγητής για τις θεωρήσεις του Κοσόβου.

«Δεν έχω λάβει καμία πρόταση απόρριψης της θέσης του Συμβουλίου και καμία τροπολογία. Ως εκ τούτου, η θέση του Συμβουλίου εγκρίθηκε και η προτεινόμενη πράξη εγκρίθηκε», δήλωσε η Μέτσολα.

Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από ορισμένους ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι πολίτες του Κοσόβου μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ χωρίς βίζα από την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ η μόνη διαδικασία που απομένει μετά την τελετή υπογραφής είναι η δημοσίευση της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υποστηρίξει την απελευθέρωση της βίζας για το Κοσσυφοπέδιο από το 2016, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι πληροί τα κριτήρια των κατευθυντήριων γραμμών της για την απελευθέρωση της βίζας, αλλά για αρκετά χρόνια η διαδικασία καθυστερούσε από το Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσόβου, Λουμίρ Αμπντεξικού έκανε λόγο για μια αξέχαστη ημέρα για το Κοσσυφοπέδιο και τους πολίτες του.

«Μια αξέχαστη μέρα για τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου και τους πολίτες του, καθώς η πολυαναμενόμενη απελευθέρωση της βίζας εγκρίνεται επιτέλους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», έγραψε ο Αμπντεξικού στο Twitter, προσθέτοντας ότι οι καθυστερήσεις της διαδικασίας μέχρι τώρα ήταν άδικες.

«Μια άδικη μεταχείριση φτάνει επιτέλους το τέλος της. Γιορτάζουμε αυτή την ιστορική στιγμή και προσβλέπουμε σε ένα μέλλον εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας», ανέφερε.

Το Κοσσυφοπέδιο ήταν η μόνη χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια που εξακολουθούσε να υπόκειται στην υποχρέωση έκδοσης βίζας, αφήνοντας τους πολίτες να αντιμετωπίζουν χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες υποβολής αιτήσεων προκειμένου να εργαστούν, να ταξιδέψουν ή να επισκεφθούν την οικογένειά τους στην Ευρώπη.

Ο Τάις Ρόιτεν αναφέρθηκε επίσης στην καθυστέρηση στα σχόλιά του και επανέλαβε ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μέρος της Ευρώπης.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει το τελικό πράσινο φως για ταξίδια χωρίς θεώρηση στην ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο. Είμαι περήφανος που επιτέλους πραγματοποιήσαμε αυτή την καθυστερημένη υπόσχεση της ΕΕ για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου. Είστε μέρος της Ευρώπης! Τώρα μπορούμε να ανοίξουμε το επόμενο κεφάλαιο χτίζοντας περαιτέρω το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον».

Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Τόμας Βάιτς επέκρινε επίσης την ΕΕ για τις καθυστερήσεις.

«Σήμερα είναι μια ημέρα χαράς για το Κοσσυφοπέδιο και τους πολίτες του. Μετά από χρόνια αποκλεισμού στο Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει σήμερα επιτέλους την απελευθέρωση από τη βίζα για τη νεότερη χώρα της Ευρώπης. Αυτό το βήμα στην πορεία του Κοσσυφοπεδίου προς την ΕΕ έχει καθυστερήσει», δήλωσε.

Αλλά δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι με την είδηση. Η πρόεδρος της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση του Κοινοβουλίου της Σερβίας, Ελβίρα Κοβάτς δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο ανταμείβεται ενώ η ΕΕ τιμωρεί τη Σερβία στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ.

«Η μία πλευρά λαμβάνει ένα βραβείο, ενώ η άλλη περιμένει δύο χρόνια για να ανοίξει ένα κεφάλαιο», δήλωσε σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι η απαλλαγή από τη βίζα είναι σημαντική για λόγους ασφαλείας και οικονομίας, πρωτίστως για λόγους σεβασμού του δικαιώματος στην ελεύθερη κυκλοφορία.

«Για οικονομικούς λόγους, επειδή θα ενισχυθούν περαιτέρω οι δυνατότητες της διαδικασίας του Βερολίνου – της δημιουργίας της κοινής περιφερειακής αγοράς, καταβάλλονται προσπάθειες για την ενίσχυση των οικονομικών δυνατοτήτων των Ανοικτών Βαλκανίων», δήλωσε η Κοβάτς.

AP Photo/Darko Vojinovic

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments