Κίνα: Εταίρος ή αντίπαλος της Γερμανίας;
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ψάχνει να βρει την οριστική και σαφή απάντηση και θέση απέναντι στην Κίνα, η οποία γίνεται ολοένα και πιο απειλητική για τον δυτικό κόσμο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της DW.
Στην Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών άρεσε πολύ αυτό που διατύπωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά πιο ισχυρών οικονομικά και δημοκρατικών κρατών της G7 στην τελική τους δήλωση στην Ιαπωνία.
Κάλεσαν κατηγορηματικά την Κίνα να τηρήσει τους διεθνείς κανόνες: «Υπενθυμίζουμε στην Κίνα την ανάγκη να τηρεί τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να απέχει από απειλές, εξαναγκασμό, εκφοβισμό ή απειλές βίας».
Υπενθυμίζεται ότι η G7 περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Η Α. Μπέρμποκ έχει από καιρό υπερασπιστεί μια μάλλον κρίσιμη πορεία προς την Κίνα. Για τη Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών, η συνάντηση στην Karuizawa σηματοδότησε το τέλος ενός εξαήμερου ταξιδιού στην Ασία που την οδήγησε στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Η εναρκτήρια επίσκεψη της Μπέρμποκ στην Κίνα ήταν ιδιαίτερα εκρηκτική. Για παράδειγμα, επέκρινε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί. Ο Κινέζος ομόλογός της, Κιν Γκανγκ, το απέρριψε ως “σχολική διδασκαλία”. Η Μπέρμποκ απηύθυνε επίσης ανοιχτά κινεζικές απειλές προς την Ταιβάν.
Η Κίνα θεωρεί ότι το δημοκρατικό νησί της Ταιβάν ανήκει στο κινεζικό έθνος και απειλεί όλο και περισσότερο την Ταιβάν, για παράδειγμα με στρατιωτικούς ελιγμούς στη θάλασσα μεταξύ των δύο χωρών. Ο Κιν Γανγκ αντέδρασε ψύχραιμα στην κριτική της και απάντησε ότι το νησί ήταν μέρος της Κίνας. Και στη συνέχεια, χωρίς να κατονομάσει άμεσα τη Γερμανία ή την υπουργό Εξωτερικών, είπε: «Αυτό που χρειάζεται λιγότερο η Κίνα είναι δασκάλους από τη Δύση». Ξεκάθαρα λόγια από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου.
Αλλαγή μέσω του εμπορίου; Η Κίνα ως εταίρος, ανταγωνιστής ή συστημικός αντίπαλος; Το ταξίδι της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών και η επακόλουθη συνάντηση της G7 στην Ιαπωνία έδειξαν ότι ξ Υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιεί ξεκάθαρες λέξεις όταν έχει να κάνει με μια ολοένα και πιο ισχυρή Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη μια ιδέα που να έχει συμφωνηθεί μεταξύ όλων των κυβερνητικών εταίρων. Ο χρόνος είναι ουσιαστικός. Πολλοί έχουν διατυπώσει εδώ και καιρό ιδέες για το πώς να αντιμετωπίσουν τον πιο σημαντικό και όλο και πιο αυταρχικό εμπορικό εταίρο.
Σε κάθε περίπτωση, ο η Μπέρμποκ κατέστησε σαφές ότι δεν πρέπει να “κλείνεις το μάτι” όταν πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με την Ταιβάν. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης στην Karuizawa της Ιαπωνίας: Οι εταίροι της Γερμανίας στην περιοχή «ήδη ένιωσαν πολύ στενά πώς η Κίνα θέλει όλο και περισσότερο να αντικαταστήσει τους υπάρχοντες, γενικά δεσμευτικούς διεθνείς κανόνες με τους δικούς της κανόνες». Το μήνυμα, όπως το έθεσε η ίδια η υπουργός Εξωτερικών: «Δείξε μια ξεκάθαρη άκρη» απέναντι στην Κίνα.
Πώς πρέπει όμως να μοιάζει αυτή η «καθαρή άκρη»; Προφανώς δεν υπάρχει συμφωνία για αυτό στην κυβέρνηση συνασπισμού του SPD, των Πρασίνων και του FDP. Τα έγγραφα πολιτικής για μια μεταρρυθμισμένη στρατηγική για την Κίνα από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών ήταν γνωστά τον περασμένο χρόνο. Και τα δύο Υπουργεία διοικούνται από Πράσινους πολιτικούς. Στα μέσα Νοεμβρίου του περασμένου έτους έγιναν γνωστές οι πρώτες λεπτομέρειες της στρατηγικής για την Κίνα από το υπουργείο Εξωτερικών. Η οικονομική εξάρτηση από την Κίνα θα πρέπει να μειωθεί γρήγορα, λέει. Η Λαϊκή Δημοκρατία εμφανίζεται όλο και περισσότερο ως ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος. Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο διακοπής των εισαγωγών από περιοχές με «ιδιαίτερα μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». για παράδειγμα στις περιοχές των Ουιγούρων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας