OHE: Η Ινδία γίνεται η πολυπληθέστερη χώρα του Κόσμου
Η Ινδία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου, ξεπερνώντας την Κίνα κατά 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους έως τα μέσα του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Η χώρα της Νότιας Ασίας θα έχει περίπου 1,4286 δισεκατομμύρια κατοίκους έναντι 1,4257 δισεκατομμυρίων της Κίνας μέχρι τα μέσα του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, με τους δημογράφους να διευκρινίζουν ότι τα όρια των πληθυσμιακών δεδομέων καθιστούν αδύνατο τον υπολογισμό μιας ακριβούς ημερομηνίας.
Η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο τουλάχιστον από το 1950, τη χρονιά που ξεκίνησε η επίσημη δημοσίευση των πληθυσμιακών δεδομένων από τα Ηνωμένα Έθνη. Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία έχουν περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους και μαζί αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη, ο οποίος ανέρχεται στα 8 δισεκατομμύρια κατοίκους.
Πριν από λίγο καιρό, η Ινδία δεν αναμενόταν να γίνει πολυπληθέστερη παρά αργότερα αυτή τη δεκαετία. Αλλά ο χρόνος επιταχύνθηκε από τη μείωση του ποσοστού γονιμότητας στην Κίνα, με τις οικογένειες να έχουν λιγότερα παιδιά.
Σήμερα, η Κίνα έχει έναν γηράσκοντα πληθυσμό, σε στάσιμη ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι τα Κομμουνιστικό Κόμμα της Χώρας ακολουθεί πλέον μια λιγότερο αυστηρή δημογραφική πολιτική.
Αντίθετα, η Ινδία έχει πολύ νεότερο πληθυσμό, υψηλότερο ποσοστό γονιμότητας και έχει δει μείωση της βρεφικής θνησιμότητας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ωστόσο, το ποσοστό γονιμότητας της χώρας μειώνεται σταθερά, από περισσότερες από πέντε γεννήσεις ανά γυναίκα το 1960 σε λίγο περισσότερες από δύο το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Περαιτέρω, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Ινδίας είναι πιθανόν να έχει κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Έχει τον μεγαλύτερο αριθμό νέων με 254 εκατομμύρια ηλικίας 15-24 ετών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Οι ειδικοί λένε ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα διευρυνόμενο εργατικό δυναμικό που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Αλλά προειδοποιούν ότι θα μπορούσε εξίσου γρήγορα να γίνει δημογραφική «πρόσκληση», εάν ο αυξανόμενος αριθμός νέων στην Ινδία δεν έχει επαρκή εργασία.
Στην έκθεση συμμετείχαν 1.007 Ινδοί, το 63% των οποίων δήλωσε ότι τα οικονομικά ζητήματα ήταν το κύριο μέλημά τους όταν σκέφτονται την πληθυσμιακή αλλαγή. Ακολουθούν οι ανησυχίες για το περιβάλλον, την υγεία και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Τα ευρήματα της έρευνας στην Ινδία δείχνουν ότι οι ανησυχίες του πληθυσμού έχουν εισχωρήσει σε μεγάλες μερίδες του ευρύτερου κοινού. Ωστόσο, τα δεδομένα του πληθυσμού δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία ή άγχος», δήλωσε σε δήλωση η Andrea Wojnar, εκπρόσωπος του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών για την Ινδία, η οποία πρόσθεσε ότι θα πρέπει να θεωρούνται σύμβολο προόδου και ανάπτυξης «εάν τηρούνται τα ατομικά δικαιώματα και γίνονται σεβαστές οι ατομικές επιλογές».
Η ελπίδα είναι ότι ο αυξανόμενος αριθμός ατόμων σε ηλικία εργασίας στην Ινδία θα της δώσει ένα «δημογραφικό μέρισμα», ή τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης όταν ο νεαρός πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μιας χώρας είναι μεγαλύτερος από το ποσοστό των ηλικιωμένων που υπερβαίνουν τα έτη εργασίας τους. Αυτό είναι που βοήθησε την Κίνα να γίνει οικονομική και παγκόσμια δύναμη, παρόλο που ο αριθμός των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας μειώνεται τώρα.
Την Τετάρτη, η Κίνα απάντησε στις ειδήσεις της έκθεσης του ΟΗΕ, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin να λέει ότι «το δημογραφικό μέρισμα μιας χώρας εξαρτάται όχι μόνο από την ποσότητα αλλά και από την ποιότητα».
Associated Press
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας