Διεθνή

Τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων 30 ετών πραγματοποιεί η Σουηδία

Τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων 30 ετών πραγματοποιεί η Σουηδία

Πηγή Φωτογραφίας: dete.gr

Η Σουηδία ξεκίνησε τη Δευτέρα την Aurora 23, τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων 30 ετών για τις δυνάμεις της, η οποία αποσκοπεί στην προσομοίωση επίθεσης από ξένη δύναμη, καθώς αναμένεται σύντομα να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία ξεκίνησε τη Δευτέρα την Aurora 23, τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων 30 ετών για τις δυνάμεις της, η οποία αποσκοπεί στην προσομοίωση επίθεσης από ξένη δύναμη, καθώς αναμένεται σύντομα να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Τις επόμενες εβδομάδες, ο σουηδικός στρατός, το ναυτικό, η πολεμική αεροπορία και η πολιτοφυλακή, με τη βοήθεια στρατιωτών από 13 χώρες, θα εξασκηθούν στο τι θα έκαναν αν η Σουηδία δεχόταν επίθεση από μια ανώνυμη ξένη δύναμη.

Η άσκηση διαρκεί από τις 17 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου και θα επηρεάσει μεγάλα τμήματα της χώρας, με ασκήσεις μάχης που θα πραγματοποιηθούν στο έδαφος, στον αέρα και στη θάλασσα, σε πεδία εκπαίδευσης και σε κατοικήσιμες περιοχές.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή της άσκησης ελήφθη το 2015, αλλά σύμφωνα με τον ταξίαρχο Stefan Andersson, δύο σημαντικές αλλαγές έλαβαν χώρα από τότε.

«Η μία είναι ότι έχουμε έναν πόλεμο από τη ρωσική πλευρά στην Ουκρανία, σε μια δυσάρεστα κοντινή απόσταση στη γειτονιά μας. Η άλλη είναι ότι βρισκόμαστε πλέον στο δρόμο για το ΝΑΤΟ, γεγονός που καθιστά την άσκηση αυτή ακόμη πιο σημαντική», δήλωσε στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Η Σουηδία αναμένεται να ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ, καθώς πλέον απαιτούνται μόνο οι εγκρίσεις του τουρκικού και του ουγγρικού κοινοβουλίου. Το τουρκικό κοινοβούλιο έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί σθεναρά να πραγματοποιήσει ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας λόγω της άρνησης της χώρας να εκδώσει την κουρδική αντιπολίτευση, ενώ οι Ούγγροι νομοθέτες υποστηρίζουν ότι η Σουηδία έχει ασκήσει υπερβολική κριτική στη χώρα τους για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Andersson τόνισε ότι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της άσκησης είναι να διαπιστωθεί πόσο καλά λειτουργεί η λήψη ξένης βοήθειας σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος.

Στο πλαίσιο της άσκησης, περίπου 700 Αμερικανοί πεζοναύτες και ο εξοπλισμός τους θα μεταφερθούν από τη Νορβηγία για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της μεταφοράς στρατευμάτων. Στο Oskarshamn, όπου υπάρχει ένα παροπλισμένο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, 100 Βρετανοί στρατιώτες θα ασφαλίσουν το λιμάνι και το αεροδρόμιο ώστε η Σουηδία να μπορέσει να υποδεχθεί ένα μηχανοκίνητο τάγμα τυφεκιοφόρων χιλίων στρατιωτών από τη Φινλανδία.

Η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε άσκηση αυτού του μεγέθους ήταν το 1993, όταν περίπου 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια άσκηση γνωστή ως Orkan (τυφώνας στα σουηδικά) σύμφωνα με το euractiv.gr

Η Aurora 23 θα γίνει αντιληπτή σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως στις περιοχές Southern Skåne και Småland, όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες προσομοιώσεις μάχης σε πεδία εκπαίδευσης. Θα είναι επίσης ορατή στο στρατηγικής σημασίας νησί Gotland στη Βαλτική Θάλασσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments