Ευρωζώνη: Εκτίναξη του βασικού πληθωρισμού τον Μάρτιο
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε τον περασμένο μήνα, αλλά οι υποκείμενες μετρήσεις παρέμειναν πεισματικά υψηλές, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που προκάλεσαν ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διατήρηση των πιέσεων στις τιμές.
Ο πληθωρισμός καταναλωτών στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ μειώθηκε στο 6,9% από 8,5%, κυρίως λόγω της ταχείας πτώσης του ενεργειακού κόστους καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να μειώνονται μετά την άνοδο τους πριν από ένα χρόνο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ανησυχούν τώρα ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος έχει εισχωρήσει στην ευρύτερη οικονομία και παραμένει σε όλα, από τις υπηρεσίες έως τους μισθούς, καθιστώντας τον πληθωρισμό πιο δύσκολο να τιθασευτεί.
Πράγματι, εξαιρουμένων των μη επεξεργασμένων τροφίμων και καυσίμων, οι τιμές επιταχύνθηκαν στο 7,5% από 7,4%, ενώ ένα ακόμη πιο περιορισμένο μέτρο πληθωρισμού που αφαιρεί επίσης το αλκοόλ και τον καπνό ανέβηκε στο 5,7% από 5,6%.
Οι επίμονα υψηλές αναγνώσεις του πυρήνα είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν ήδη δηλώσει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται, παρά το ρεκόρ των αυξήσεων κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιούλιο.
Προς το παρόν, οι αγορές κλίνουν προς τη μικρότερη κίνηση, αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να βλέπουν μία στις τρεις πιθανότητες να προχωρήσει η ΕΚΤ σε μεγαλύτερη άνοδο.
Οι προβλέψεις ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια τον Μάιο αυξήθηκαν σήμερα, αφού η Βρετανία έγινε η μόνη χώρα στη δυτική Ευρώπη που κατέγραψε διψήφιο πληθωρισμό τον Μάρτιο.
Είναι απίθανο αυτή η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ να είναι η τελευταία και οι αγορές βλέπουν τώρα συνολικά αυξήσεις αξίας 85 μονάδων βάσης, προτού το επιτόκιο καταθέσεων 3% φτάσει στο απόγειό του ή στο τελικό επιτόκιο.
Η κύρια ανησυχία της ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, τώρα στο 5,1%, είναι απλώς πολύ γρήγορος και θα μπορούσε να σηματοδοτεί ότι οι μισθοί γίνονται βασικό πρόβλημα. καθώς οι τιμές των υπηρεσιών καθορίζονται κυρίως από το εργασιακό κόστος.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων συνεχίζει να επιταχύνεται και αυτό έχει υπερβολικό αντίκτυπο στην αντίληψη των καταναλωτών για τον πληθωρισμό, τροποποιώντας δυνητικά το επίπεδο των δαπανών και ασκώντας πιέσεις στις μισθολογικές απαιτήσεις.
Ο πληθωρισμός των μη επεξεργασμένων τροφίμων αυξήθηκε στο 14,7% τον περασμένο μήνα από 13,9% τον Φεβρουάριο.
Οι μισθοί αυξάνονται κατά 5% έως 6% φέτος, οι μισθοί εξακολουθούν να πλησιάζουν αφού οι εργαζόμενοι έχασαν ένα μέρος του πραγματικού τους εισοδήματος λόγω πληθωρισμού το 2022. Αλλά αυτό το ποσοστό δεν συμπίπτει με τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και άρα, ο αποπληθωρισμός μπορεί να είναι μια οδυνηρά αργή διαδικασία.
Η αγορά εργασίας της ευρωζώνης παραμένει επίσης εξαιρετικά σφιχτή, με εκτεταμένες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, πιθανές κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πιέσεις στους μισθούς θα μπορούσαν να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ βλέπουν την υποκείμενη αύξηση των τιμών να αυξάνει ακόμη για μερικούς μήνες, ενώ μια πρώτη σημαντική πτώση δεν προβλέπεται ως πιθανή πριν από το επόμενο φθινόπωρο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας