Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου προσδοκούν ότι η Νέα Δημοκρατία είτε θα καταφέρει να σχηματίσει είτε κυβέρνησης πλειοψηφίας είτε μια κυβέρνηση συνασπισμού μετά τη διεξαγωγή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης πιθανότητα και θα συνεχίσει να προσφέρει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα.
Στη βάση αυτού του σενάριο, η JP Morgan αναμένει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα προς τα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Κατά συνεπεια, σχετικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s την Παρασκευή, θέτει χαμηλές πιθανότητες οποιασδήποτε μεταβολής της τρέχουσας αξιολόγησης.
Από την άλλη, να σημειωθεί πως και η Societe Generale κινείται σε ανάλογο μήκος κύματος καθώς θεωρεί πιο πιθανό ένα χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης της Ελλάδας από το τέταρτο τρίμηνο του 2023 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024, δηλαδή ένα χρόνο περίπου μετά την τελευταία αναβάθμιση αξιολόγησης και σε ευθυγράμμιση με τον μέσο ρυθμό των S&P και Fitch από το 2015. Επιπλέον, ενώ οι εθνικές εκλογές που ξεκινούν τον Μάιο είναι απίθανο να αντιστρέψουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η αβεβαιότητα θα μπορούσε να εμποδίσει τους οίκους αξιολόγησης να κινηθούν τάχιστα. Ωστόσο διαφοροποιείται από τη JP Morgan καθώς θεωρεί πως η προσεχής αξιολόγηση της S&P στις 21 Απριλίου και η αξιολόγηση του Ιουνίου από τη Fitch θα οδηγήσουν, το πιθανότερο, σε αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές (αν και όχι σε μια πλήρη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου ή καμία αλλαγή).
Βέβαια, η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θα έχει ένα ισχυρό αντίκτυπο στα ελληνικά ομόλογα. Όταν η S&P αναβάθμισε την Πορτογαλία στο καθεστώς του investment grade το 2017, το spread του δεκαετούς της Πορτογαλίας έναντι του ισπανικού υποχώρησε κατά 36 μονάδες βάσης μέσα σε μια εβδομάδα. Αυτό συνέβη επειδή οι αγορές προέβλεπαν ότι θα ακολουθούσε μια δεύτερη αναβάθμιση και τα πορτογαλικά ομόλογα θα ήταν επιλέξιμα σύντομα για μια ένταξη στους περισσότερους διεθνείς δείκτες αναφοράς. Μέχρι στιγμής, οι αγορές δεν έχουν τιμολογήσει μια τέτοια έκπληξη αναβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας από τη S&P, με το spread του εγχώριου δεκαετούς έναντι του ιταλικού να διαπραγματεύεται σε ένα εύρος -10 έως +35 μονάδων βάσης από τον Δεκέμβριο.
Να σημειωθεί πως αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα δημοπρασιών ελληνικών κρατικών ομολόγων που αποτελεί μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας του Ελληνικού Δημοσίου για εφέτος. Μέσω αυτή της κίνησης ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την τελική του απόφαση του αναφορικά με (i) τη διενέργεια της προγραμματισμένης δημοπρασίας (ii) το ISIN των εκδόσεων των ελληνικών ομολόγων που θα δημοπρατηθούν και (iii) το ύψος των δημοπρατούμενων ποσών, να λαμβάνεται μία ημέρα πριν από την ημερομηνία εκάστης δημοπρασίας, θέτοντας υπόψη και τη σχετική πληροφόρηση από την ομάδα των primary dealers. Σύμφωνα με τη Societe Generale, εάν η δημοπρασία περιλαμβάνει ένα μεγάλο όγκο δεκαετών ελληνικών ομολόγων, θα μπορούσε να διευρύνει το spread μεταξύ του ελληνικού και του ιταλικού ακριβώς πριν από την ημέρα της αξιολόγησης του οίκου.