Οικονομία

Τα κρίσιμα πορίσματα που θα βγουν τρεις ημέρες μετά τις εκλογές

Aμέσως μετά τις εκλογές, στις 24 Μαΐου, κλείδωσε -σύμφωνα με πληροφορίες- η ημερομηνία ανακοίνωσης μιας σειράς κρίσιμων πορισμάτων για την πορεία και για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας. Το πιο σημαντικό εξ αυτών είναι η 2η αποτίμηση της χώρας καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας

Ταυτόχρονα θα κοινοποιηθεί και το υπόλοιπο πακέτο εκθέσεων του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Περιλαμβάνει από τις δημοσιονομικές συστάσεις έως την αποτίμηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων αλλά και των ανισορροπιών στο εξωτερικό ισοζύγιο, στα κόκκινα δάνεια και σε άλλα πεδία.

Ουσιαστικά, τα μηνύματα αυτών των εκθέσεων συνιστούν το επόμενο crash test της χώρας έναντι των αγορών και των επενδυτών. Με τα φώτα να παραμένουν προς το παρόν στραμμένα στις ανακοινώσεις αυτής της Παρασκευής τόσο από την Standard & Poor’s όσο και από την Eurostat η οποία θα πρέπει να επιβεβαιώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας και το κατά πόσο κατάφερε το 2022 να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα.

Τα πορίσματα του Μαΐου Αναφορικά με τη βροχή πορισμάτων που αναμένεται το Μάιο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Στο μεν πόρισμα για την μεταπρογραμματική αξιολόγηση της χώρας, μετά τις τριήμερες εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που έλαβαν χώρα στα τέλη Μαρτίου, το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει τις αποστάσεως διαπραγματεύσεις με στόχο να οριστικοποιηθεί το κείμενο.

Παράλληλα, διαβουλεύσεις διεξάγονται με στόχο έως το τέλος του Απριλίου να στείλει το Υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες δύο κείμενα: το νέο πρόγραμμα σταθερότητας και το σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Και για αυτά τα κείμενα τα πορίσματα θα ανακοινωθούν επίσης στις 24 Μαΐου. Λόγω των εκλογών το πρόγραμμα σταθερότητας (δηλαδή ο μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός της χώρας) διαμορφώνεται με ένα σενάριο βάσης το οποίο θα αλλάξει ξανά τον Σεπτέμβριο με βάση το τότε πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο θα πρέπει να είναι δομημένο με δεσμευτικά ανώτατα όρια δαπανών ούτως ώστε να διασφαλισθεί η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ ετησίως.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, φέτος θα είναι ακόμα πιο στενή σύνδεσή του με το Ταμείο Ανάκαμψης και με τις μεταρρυθμίσεις που αυτό περιλαμβάνει. Ο λόγος για μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα πρέπει να αναθεωρηθούν μετεκλογικά σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που περιλαμβάνουν στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης των σχεδίων Ανάκαμψης όλων των κρατών μελών (ούτως ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες αλλά και να ενσωματωθεί ο νέος άξονας REPowerEU).

Στο πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Eξαμήνου θα εκδοθούν και μία σειρά από άλλα πορίσματα για όλα τα κράτη και για την Ελλάδα στα οποία θα πρέπει να επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους αλλά και η πρόοδος στο πλαίσιο της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών με διεξοδική μελέτη και για την Ελλάδα. Αυτό που θα ελέγχεται είναι το μεγάλο άνοιγμα στο εξωτερικό ισοζύγιο, το υψηλό χρέος αλλά και το μέτωπο της ανεργίας και των κόκκινων δανείων.

Τα πορίσματα θα αποτελούν και το πρώτο πακέτο συστάσεων για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις «κάλπες». Θα τελούν υπό την αίρεση βεβαίως του πώς θα εξελιχθεί η παράλληλη διαπραγμάτευση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιχειρεί ακόμα να βρει μία συμβιβαστική λύση ώστε να προχωρήσει σε πρόταση επί νομικού κειμένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο