Αλλαγή σελίδας μετά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση επιχειρεί ο Μακρόν
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη με τρεις προτεραιότητες, η πρόοδος του οποίου θα αξιολογηθεί την Ημέρα της Βαστίλης, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεοπτικό διάγγελμα όπου υπερασπίστηκε και πάλι τον πρόσφατα υιοθετηθέντα συνταξιοδοτικό νόμο, παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις στους δρόμους.
Ο Μακρόν μίλησε στους Γάλλους στην τηλεόραση το βράδυ της Δευτέρας για να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που υπεγράφη σε νόμο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Οι «αλλαγές είναι αναγκαίες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στην τηλεόραση, προσθέτοντας ότι αν και «λυπάται» για την έλλειψη συναίνεσης σχετικά με τη μεταρρύθμιση, εντούτοις αυτή θα τεθεί σε ισχύ αυτό το φθινόπωρο.
«Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε στην ακινησία ούτε στον εξτρεμισμό», είπε επίσης ο Μακρόν.
Με την ελπίδα να αφήσει πίσω του το φιάσκο με τις συντάξεις, ο Μακρόν δήλωσε ότι η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν πρόκειται να παρουσιάσει «έναν οδικό χάρτη, ήδη από την επόμενη εβδομάδα», ο οποίος θα βασίζεται σε τρεις προτεραιότητες που έχει θέσει ο ίδιος.
Πρώτον, ο Μακρόν θέλει να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας και να βάλει τα συνδικάτα εργοδοτών και εργαζομένων να διαπραγματευτούν τις αυξήσεις των μισθών και να συμφωνήσουν, μεταξύ άλλων, για τη δια βίου μάθηση και την κατανομή του πλούτου εντός των επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα έχει το καθήκον να μεταρρυθμίσει την επαγγελματική κατάρτιση και τα κριτήρια για το RSA – οικονομική βοήθεια για τους ανέργους, χωρίς επιδόματα ανεργίας ή με χαμηλές απολαβές. Πρόσθεσε ότι έτσι θα συνεχιστεί η επαναβιομηχάνιση της χώρας και θα «συνοδεύσει καλύτερα» τους δικαιούχους στην αναζήτηση εργασίας.
Στην τηλεοπτική του παρουσίαση, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης την προτεραιότητα της πρόσληψης περισσότερων εργαζόμενων στο πλαίσιο του συστήματος δικαιοσύνης και της επιβολής του νόμου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης, διασφαλίζοντας παράλληλα την καλύτερη υποδοχή των μεταναστών. Σύντομα θα γίνουν «ισχυρές ανακοινώσεις» για την καταπολέμηση της φορολογικής και κοινωνικής απάτης, πρόσθεσε.
Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί την καλύτερη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, για παράδειγμα, με τη μορφή διαβουλεύσεων, όπως οι «συμβάσεις των πολιτών» για την κλιματική αλλαγή και τα θέματα του τέλους της ζωής.
Τρίτον, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας που σήμερα δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει επίσης έναν «οικολογικό σχεδιασμό» μέχρι το καλοκαίρι, πρόσθεσε.
Οι αντίπαλοι του Μακρόν έσπευσαν να επικρίνουν την ομιλία του προέδρου.
«Σε ποιον πλανήτη ζει ο Εμανουέλ Μακρόν;», δήλωσε η νέα γενική γραμματέας του συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ, σε συνέντευξή της στο LCI. Η μεταρρύθμιση αντιπροσωπεύει «δύο χρόνια ζωής […] για εκατομμύρια εργαζόμενους» και δεν αποτελεί «καμία οικονομική επιταγή.
Σύμφωνα με την ίδια, τα σχέδια του προέδρου δεν είναι συγκεκριμένα και μάλιστα είναι διχαστικά, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης και την οικονομική βοήθεια για όσους δεν εργάζονται ή έχουν χαμηλές απολαβές.
«Τα κλειδιά για τον τερματισμό της κρίσης βρίσκονται στο χέρι του προέδρου», δήλωσε η Μπινέ, η δια-συνδικαλιστική ομάδα της οποίας ζήτησε δημοψήφισμα, χωρίς όμως επιτυχία.
Απέναντι στην «οργή» που εκφράζεται στους δρόμους, ο Μακρόν δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να μείνει κουφός σε αυτό το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη και ανανέωση της δημοκρατικής μας ζωής».
Με την κυβέρνηση να μην έχει σχέδια ανασχηματισμού, ο Μακρόν προτείνει να γίνει η «πρώτη αξιολόγηση» του προτεινόμενου οδικού χάρτη στις 14 Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ, και μετά από εβδομάδες έντονων ταξιδιών για να συναντήσει άλλους αρχηγούς κρατών, ο ίδιος ο Γάλλος αναμένεται να έρθει ξανά σε επαφή με τους Γάλλους στα πάτρια εδάφη, αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα.
Για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και οι «τεχνολογικές επαναστάσεις», ο Μακρόν κάλεσε επίσης τους Γάλλους να «εμψυχωθούν» από το «αίσθημα της ευθύνης».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας