Δραγασάκης – Τσακαλώτος: «Κυβέρνηση ηττημένων με πρωθυπουργό τον Τσίπρα»
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)
Το σενάριο μιας «κυβέρνησης ηττημένων» βάζουν στο προεκλογικό τραπέζι δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ακριβώς ένα μήνα πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.
Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είχε αποκλειστεί από τον πρόεδρο του κόμματος, κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν είχε γίνει πιστευτός ως προς αυτό από το σύνολο των αναλυτών και των πολιτικών συντακτών. Αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενδιαφερθεί να αξιοποιήσει, από την πρώτη «κάλπη», την δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επισημάνει στις αρχές Απριλίου ότι ενδιαφέρεται για την συγκρότηση «προοδευτικής κυβέρνησης» στην περίπτωση κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των πολιτών.
«Εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση». «Λέω “όχι” σε κυβέρνηση ηττημένων», είχε αναφέρει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είχε προσθέσει: «Είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι προϋπόθεση για προοδευτική διακυβέρνηση είναι η νίκη στις εκλογές».
Στο ίδιο πνεύμα είχε κινηθεί και προηγούμενη, εξίσου σαφής, παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πριν από πέντε μήνες, στα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Για λόγους πρακτικούς και ηθικούς δεν διεκδικώ μια κυβέρνηση ηττημένων, αλλά των νικητών», είχε αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξή του, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή είναι να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρώτο κόμμα για να διαμορφώσει από την επόμενη ημέρα μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου».
Οι τοποθετήσεις του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του κ. Γιάννη Δραγασάκη έρχονται σε έκδηλη αντίθεση με την άποψη αυτή του κ. Τσίπρα. Πρόκειται για δύο κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της αντιπολίτευσης, τα οποία έχουν κατά καιρούς διατυπώσει ενστάσεις σε σχέση με την ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και οι δύο οικονομολόγοι της Κουμουνδούρου έχουν επανειλημμένως αναφερθεί στην ανάγκη ενός νέου οικονομικού υποδείγματος για την οικονομία της Χώρας. Περίγραμμα της «εναλλακτικής» προσέγγισης για την εθνική οικονομία είχε παρουσιάσει πριν από λίγες εβδομάδες ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, στην εκδήλωση – debate για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα που είχε διοργανωθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Στο ίδιο πλαίσιο απόψεων για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της Χώρας εντάσσονται και περίτεχνα διατυπωμένες εκφράσεις σειράς κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου. Είναι στελέχη, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Νίκος Φίλης ή στελέχη προερχόμενα από την «Κίνηση των 53».
Καλό θα ήταν να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η πρωτιά στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές πρέπει να αποκλειστεί για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας θεωρείται εκλογικά μάλλον ως ένα «βαρίδι» για το κόμμα του, το οποίο φαίνεται ότι βρίσκεται σε εκλογικά στενόχωρη θέση. Ενδεικτικά, για τον δημοσκόπο κ. Δημήτρη Μαύρο, «είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, παραδείγματος χάρη, πρώτο κόμμα και τη ΝΔ δεύτερο».
Σύμφωνα με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπάρχει ακόμη και ζήτημα ορολογίας, αφού «άμα έχουν τρία κόμματα 47% ή 48% τι ηττημένοι θα είναι; Εδώ έχουμε κυβερνήσεις με πολύ μικρότερα ποσοστά…. Εδώ τη ΝΔ δεν την πειράζει να κυβερνήσει μετά τις δεύτερες εκλογές με 35%, 36% ή 38%».
Πιο τολμηρά ο κ. Γιάννης Δραγασάκης μιλά για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, εκτός και εάν πρόκειται για κυβέρνηση συνεργασίας ειδικού σκοπού: «Εάν μιλάμε για κανονική κυβέρνηση και όχι ειδικού σκοπού, δεν υπάρχει περίπτωση να μπει άλλος πρωθυπουργός από τον επικεφαλής το κόμματος».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας