Global News

AP News: Κλιματική αλλαγή – Ο Γκουντέρες επικρίνει τον Μπάιντεν

AP News: Κλιματική αλλαγή – Ο Γκουντέρες επικρίνει τον Μπάιντεν

Πηγή Φωτογραφίας: European Youth Portal - europa.eu

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αμφισβήτησε ευθαρσώς τις κλιματικές προσπάθειες του προέδρου Τζο Μπάιντεν και άλλων παγκόσμιων ηγετών στο μήνυμά του για τη σύνοδο κορυφής του Λευκού Οίκου, διατυπώνοντας την κατηγορία ότι οι διευρυμένες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλες πολιτικές των πλουσιότερων χωρών ισοδυναμούν με μια «θανατική ποινή» για τον πλανήτη.

Η προειδοποίηση σηματοδότησε μια δημόσια επίπληξη από τον ανώτατο αξιωματούχο του ΟΗΕ για αυτούς που περιέγραψε ως «τους σημαντικότερους εκπομπούς» αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων, τα οποία θερμαίνουν τον πλανήτη.   Η πρόκληση — που καταγράφηκε από τον Γκουτέρες σε ένα βίντεο για την εικονική σύνοδο κορυφής του Λευκού Οίκου για το κλίμα — ήρθε καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και άλλες απειλές για τη βραχυπρόθεσμη προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο οδηγούν τις ΗΠΑ και ορισμένα άλλα έθνη σε αύξηση της παραγωγής κλίματος- βλάπτει το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. Ο Μπάιντεν άνοιξε τη σύνοδο κορυφής, αναφέροντας τις προσπάθειες δισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησής του για το κλίμα και ανακοινώνοντας 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε νέα χρηματοδότηση για το κλίμα για τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και άλλες πρόσφατες και προγραμματισμένες νομοθεσίες και προγράμματα. Στις ΗΠΑ και αλλού, ωστόσο, η νέα γενιά των ορυκτών καυσίμων βρίσκεται σε σύγκρουση με τις προσπάθειες, τα σχέδια και τις υποσχέσεις για το κλίμα.

«Οι γεωπολιτικές διαιρέσεις δεν πρέπει να τορπιλίσουν τον αγώνα για το κλίμα στον κόσμο», προειδοποίησε ο Γκουτέρες στο βίντεό του. «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: νέα έργα ορυκτών καυσίμων είναι εντελώς ασύμβατα με τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη εντός των ορίων που δεσμεύτηκαν οι ΗΠΑ και περίπου 200 άλλα έθνη στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. Οι τρέχουσες εθνικές πολιτικές οδηγούν τον κόσμο σε επίπεδο σχεδόν διπλάσιο, είπε, αποκαλώντας αυτό «θανατική ποινή». «Ωστόσο, πολλές χώρες επεκτείνουν την ικανότητα. Και σας παροτρύνω να αλλάξετε πορεία», είπε ο Γκουτέρες, του οποίου οι εκκλήσεις για άμεση διακοπή των νέων γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ενταθεί από τη στιγμή που η έκθεση θυμού από μια ομάδα παγκόσμιων εμπειρογνωμόνων τον περασμένο μήνα έδειξε ότι ο κόσμος οδεύει ταχύτατα προς πιο καταστροφικά επίπεδα θέρμανσης…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments