Global News

FAZ: «Ο κόσμος χρειάζεται την συνεργασία ΗΠΑ – Κίνας»

FAZ: «Ο κόσμος χρειάζεται την συνεργασία ΗΠΑ – Κίνας»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σε μια προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να αναθερμάνει τις μάλλον ψυχρές σχέσεις της με την Κίνα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλλεν τόνισε σε μια κεντρική ομιλία ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν εποικοδομητικές και δίκαιες οικονομικές σχέσεις με τη χώρα. «Θα πρέπει να συνεργαστούμε, ει δυνατόν, προς όφελος των χωρών μας και του κόσμου».

Συγκεκριμένα, η Γέλλεν τόνισε στην ομιλία ότι οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Κίνας ήταν αποκλειστικά για σκοπούς εθνικής ασφάλειας και δεν αποσκοπούσαν στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος ή στην επιβράδυνση του εκσυγχρονισμού της. Όταν πρόκειται για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ωστόσο, η Αμερική δεν συμβιβάζεται, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι αποδέχεται το οικονομικό κόστος, δήλωσε η Γέλλεν στο Πανεπιστήμι Johns Hopkins. Τον Οκτώβριο του 2022, οι ΗΠΑ εξέδωσαν περιορισμούς πωλήσεων με δηλωμένο στόχο να περιορίσουν την απόκτηση προηγμένων τσιπ υπολογιστών από την Κίνα, καθώς και την ικανότητα της χώρας να αναπτύσσει υπερυπολογιστές και να παράγει προηγμένους ημιαγωγούς. Υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας ως απάντηση στις επιχειρηματικές πρακτικές του Πεκίνου, τις οποίες η Ουάσινγκτον αντιλαμβάνεται εδώ και χρόνια ως άδικες και επιβλαβείς για τα συμφέροντα ασφαλείας της Αμερικής.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της δεξαμενής σκέψης Peterson, οι ΗΠΑ επιβάλλουν μέσο δασμό 19,3% στις κινεζικές εξαγωγές, έξι φορές περισσότερο από ό,τι πριν ξεσπάσει ο εμπορικός πόλεμος και επηρεάζονται τα δύο τρίτα των κινεζικών εξαγωγών. Η Κίνα απάντησε με δασμούς κατά μέσο όρο 21,1% στις αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα, οι οποίες, ωστόσο, αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο των κινεζικών εξαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Οι σχέσεις ψυχράνθηκαν περαιτέρω στα τέλη Ιανουαρίου, όταν πύραυλοι που οι αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας παρέκαμψαν καθώς κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια πέταξαν πάνω από τη Βόρεια Αμερική.

Η Γέλλεν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσαν τα προγραμματισμένα ταξίδια τους για την Κίνα λόγω του περιστατικού. Η ομιλία της Γέλλεν στόχευε, ακόμη, στο αμερικανικό κοινό και αντέκρουε τη θέση ότι μια σύγκρουση μεταξύ των δύο οικονομικών δυνάμεων ήταν αναπόφευκτη, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν σε παρακμή ως οικονομική δύναμη και ξεπερνούσαν την Κίνα. Οι απόψεις περί παρακμής της Αμερικής κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες και πάντα αποδεικνύονταν λανθασμένες, είπε ο υπουργός. Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία υπογράμμισαν την ικανότητα της Αμερικής να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις. Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σχεδόν καμία βιομηχανική χώρα δεν έχει αναπτυχθεί ταχύτερα από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επίσης ανακάμψει από την πανδημία πολύ πιο γρήγορα από τις πιο σημαντικές ανεπτυγμένες χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments