Ε.Ε.: Τα δωρεάν ταξίδια αξιωματούχων προκαλούν οργή
Πηγή Φωτογραφίας: protothema/Αρχείου
Πληθαίνουν οι εκκλήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκαθαρίσει το πόσα δωρεάν ταξίδια δέχτηκαν οι αξιωματούχοι της από εκπροσώπους συμφερόντων και δικηγορικά γραφεία, αφού η POLITICO βρήκε ότι το προσωπικό ενός τμήματος πραγματοποίησε δεκάδες ταξίδια επί πληρωμή.
Οι αξιωματούχοι ανταγωνισμού της ΕΕ πραγματοποίησαν 150 αποστολές που πληρώθηκαν «ολικά ή εν μέρει από τρίτους» πέρυσι, όπως δήλωσε η Επιτροπή σε απάντηση σε αίτημα του περιοδικού Politico, το οποίο φιλοξενεί το σχετικό άρθρο.
Από αυτές τις αποστολές οι 23 χρηματοδοτήθηκαν τουλάχιστον εν μέρει από δικηγορικά γραφεία, εταιρείες συμβούλων και βιομηχανικούς ομίλους.
Οι εν λόγω αποκαλύψεις προκάλεσαν ανησυχίες μεταξύ πολιτικών και μεταξύ ακτιβιστών του «τρίτου τομέα» και ιδιαίτερα, στο πεδίο της διαφάνειας. Πολιτικοί και ακτιβιστές φοβούνται ότι οι σχέσεις είναι ήδη πολύ στενές ανάμεσα σε δραστήρια μέλη οικονομικά ισχυρών λόμπι και σε αξιωματούχους (“γραφειοκράτες”) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ρύθμιση ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου και για επιχειρηματικές συμφωνίες με ιδιαιτέρως υψηλά κέρδη.
«Αυτό είναι λυπηρό», δήλωσε ο Ρενέ Ρεπάσι, Γερμανός βουλευτής S&D του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είπε ότι ο κίνδυνος να πραγματοποιήσει το προσωπικό ταξίδια επί πληρωμή από εταιρείες που μπορεί να εργάζονται για εταιρείες που διερευνά η Επιτροπή «δημιούργησε ατυχείς αμφιβολίες για την αμεροληψία» της αντιμονοπωλιακής μονάδας της Επιτροπής, γνωστής ως Γενικής Διοίκησης Ανταγωνισμού.
Οι αποκαλύψεις θα εντείνουν την πίεση στα μεγάλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία ήδη αγωνίζονται να αποκαταστήσουν τη φήμη τους για ηθική συμπεριφορά εν μέσω μιας σειράς σκανδάλων που αφορούν καταγγελίες διαφθοράς και σύγκρουσης συμφερόντων.
Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα αυτό του έγκυρου περιοδικού έρχεται να προστεθεί σε μία αρκετά μακριά λίστα αρνητικών δημοσιευμάτων για αυτό το μέρος της κοινωνικής συμπεριφοράς των λεγόμενων «τεχνοκρατών» της Ε. Ε. ή της αποκαλούμενης «ευρωγραφειοκρατίας».
Οι όροι αυτοί κρίνονται ως μάλλον υπερβολικοί. Το ζητούμενο δεν είναι γενικά και αόριστα η «ευρωγραφειοκρατία» αλλά το θέμα της διαφάνειας και το πώς αντιδρούν τα στελέχη των Βρυξελλών. Αυτό που συνέβη τελικά ήταν η μείωση του προϋπολογισμού, μετά από την οργή που προκλήθηκε μεταξύ αξιωματούχων και μεταξύ ευρωβουλευτών.
Το περιοδικό πληροφορεί ως προς αυτό: Τα ταξίδια επί πληρωμή για το ισχυρό τμήμα ανταγωνισμού της ΕΕ μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα λόγω του ρόλου του στην έγκριση συμφωνιών δισεκατομμυρίων δολαρίων και στη διερεύνηση ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Έχουν προηγουμένως διατυπωθεί αμφιβολίες σχετικά με ορισμένους ανώτερους αξιωματούχους στον τομέα του ανταγωνισμού που έφευγαν για δικηγορικά γραφεία ή συμβούλους.
«Μία από τις τακτικές του λόμπι που έχει η βιομηχανία στο μανίκι της είναι να μπορεί να κάνει το wining και το φαγητό, τα ταξίδια», είπε στο Politico η Βίκυ Βαν της ομάδας εκστρατειών διαφάνειας Corporate Europe Observatory. Είπε ότι δικηγορικά γραφεία, σύμβουλοι και βιομηχανικοί όμιλοι είναι «Ακριβώς ο όμιλος που πιστεύω ότι όντως έβαλε ένα premium στις ενοικιάσεις περιστρεφόμενων θυρών από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας