Κόσμος

G7: Στο τραπέζι πλήρης απαγόρευση εξαγωγών προς τη Ρωσία

G7: Στο τραπέζι πλήρης απαγόρευση εξαγωγών προς τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Το σενάριο της πλήρους απαγόρευσης των εξαγωγών προς τη Ρωσία εξετάζουν εταίροι-κλειδιά της Ουκρανίας στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, προκειμένου να «σφίξουν τη ζώνη» στην πολεμική μηχανή του Πούτιν

Ενόψει της Συνόδου της G7 τον Μάιο, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι φέρεται να εξετάζουν περαιτέρω μέτρα για άσκηση πίεσης στη Ρωσίας. Ειδικότερα, υπό το τρέχον καθεστώς κυρώσεων, υπάρχει πλήρης ελευθερία στις εξαγωγές με εξαιρέσεις προϊόντων που απαγορεύονται, ενώ τώρα τίθεται στο τραπέζι ακριβώς το αντίθετο: πλήρης απαγόρευση των εξαγωγών με εξαιρέσεις προϊόντων που θα επιτρέπονται για συγκεκριμένους λόγους. Στις εξαιρέσεις θα εντάσσονταν κατά πάσα πιθανότητα φάρμακα και αγροτικά προϊόντα μεταξύ άλλων.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, ιδίως στην ΕΕ κρύβει βέβαια δυσκολίες, αφού απαιτείται έγκριση από όλα τα κράτη μέλη, μια διαδικασία η οποία από μόνη της θα δημιουργούσε έριδες με τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ρωσίας εντός του μπλοκ.

Πόσο στηρίζουν οι εξαγωγές τον πόλεμο Παρότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής έχουν συρρικνώσει σημαντικά την αξία των ρωσικών εξαγωγών προς την Ε.Ε. και τις χώρες της G7, εξακολουθούν να εξάγονται προϊόντα αξίας περίπου 66 δισ. δολαρίων. Το ποσό αυτό θεωρείται εξαιρετικά υψηλό από ορισμένους αξιωματούχους της G7, ιδίως δεδομένου ότι η Μόσχα καταφέρνει να εισάγει και μέσω τρίτων χωρών.

Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει «απαντήσει» με δικούς της περιορισμούς στις εξαγωγές, ενώ ανά διαστήματα μειώνει και τις ενεργειακές ροές προς την Ευρώπη.

Ποιοι τομείς θα επιβαρυνθούν Στην περίπτωση πλήρους απαγόρευσης, η Ρωσία θα υποχρεωθεί να στηριχθεί ακόμη περισσότερο στην Κίνα. Από την πλευρά της G7, όμως, αναμένεται να επηρεαστούν – εξαιρουμένων των φαρμάκων και των τροφίμων- οι τομείς των αυτοκινήτων, της σοκολάτας, της μπύρας, των υποδημάτων, των λουλουδιών και των προϊόντων καλλωπισμού.

Παράλληλα βέβαια, τα ευρωπαϊκά κράτη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για την προμήθεια παλλαδίου, σιδήρου, χαλκού και νικελίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments