Η Αλσατία, αγροτική περιοχή στη βορειοανατολική Γαλλία, ήταν ο πρώτος σταθμός του Εμανουέλ Μακρόν στην προσπάθειά του να «επανασυνδεθεί» με τον γαλλικό λαό, ενώ την Πέμπτη επισκέπτεται την περιφέρεια του Ερό στη νότια Γαλλία. Όμως ο λαός δεν του τη χάρισε χθες. Τον υποδέχθηκε με φωνές και γιουχαίσματα. Ο θυμός και η αγανάκτηση των Γάλλων βρίσκει τελικά μια βαλβίδα εκτόνωσης στο πρόσωπο του ίδιου του προέδρου.
Παρά την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δυνάμης, ψύχραιμος ο πρόεδρος προχώρησε στα κιγκλιδώματα για να «εξηγηθεί» από κοντά με τους εξαγριωμένους πολίτες για την επίμαχη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αλλά και για τον «αυταρχικό» τρόπο που κυβερνά, όπως λένε οι αντίπαλοί του. Σκληρές ήταν οι κατηγορίες και δύσκολο να ακουστούν τα επιχειρήματα μέσα στον διαβολικό θόρυβο των κατσαρολικών. Ο Μακρόν όμως παρέμεινε εκεί, προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις και σίγουρα θα κάνει το ίδιο και στις επόμενες περιοδείες του κατά τη διάρκεια των επομένων 100 ημερών σύμφωνα με την Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι και την dw.com
Αλλαγές στα γαλλικά συνδικάτα
Στο «μπρα ντε φερ» με τα συνδικάτα μία σημαντική αλλαγή επιφέρει η ξαφνική παραίτηση του Λωράν Μπερζέ, 54 ετών, ισχυρού άνδρα του μεταρρυθμιστικού συνδικάτου CFDT, ύστερα από τρεις μήνες σκληρής αντιπαράθεσης με την εκτελεστική εξουσία για τις συντάξεις. Ο ίδιος διάλεξε τη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας Le Monde για να γνωστοποιήσει την απόφασή του. Τη σκυτάλη θα πάρει στις 21 Ιουνίου η Μαριλύζ Λεόν, 46 ετών, νούμερο δύο στην ιεραρχία και, όπως λένε, δεινή διαπραγματεύτρια.
Αλλά και στο σκληροπυρηνικό συνδικάτο CGT υπήρξαν αλλαγές, αφού τον Μάρτιο έληξε η θητεία του 62χρονου Φιλίπ Μαρτινέζ και, ύστερα από εκλογές, τα ηνία ανέλαβε στις αρχές Απριλίου η μόλις 41χρονη Σοφί Μπινέ. Ανάμεσα σε δύο νέες γυναίκες ο Εμανουέλ Μακρόν ίσως τελικά φανεί λιγότερο αλαζόνας απέναντι στα συνδικάτα.