Πολιτική

Χριστοδουλίδης: Η τραπεζική αξιοπιστία της Κύπρου πρέπει να διαφυλαχθεί

Χριστοδουλίδης: Η τραπεζική αξιοπιστία της Κύπρου  πρέπει να διαφυλαχθεί

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)

«Η Κύπρος σε αναταραχή». Έτσι περιγράφει ο Guardian την Κύπρο αναφορικά με τις αιφνιδιαστικές αγγλοαμερικανικές κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες αλλά και την εμπλοκή κυπριακών ονομάτων, σε ένα ζήτημα που απασχολεί τον Guardian και την DW.

«Η Κύπρος σε αναταραχή». Έτσι περιγράφει ο Guardian την Κύπρο αναφορικά με τις αιφνιδιαστικές αγγλοαμερικανικές κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες αλλά και την εμπλοκή κυπριακών ονομάτων, σε ένα ζήτημα που απασχολεί τον Guardian και την DW.

Αναλυτικότερα,  συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδες από τις αιφνίδιες κυρώσεις που επέβαλαν στην Κύπρο Βρετανία και ΗΠΑ. Ο λόγος ότι η χώρα λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα ως επίγειος παράδεισος για Ρώσους ολιγάρχες ακόμα και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρά την συσπειρωμένη απόφαση των δυτικών δυνάμεων να εμποδίσουν με οποιοδήποτε τρόπο το ρωσικό καθεστώς.

Παρά ταύτα, η Κύπρος συνέχιζε να εξυπηρετεί μέσω υπεράκτιων εταιρειών Ρώσους ολιγάρχες,  όπως τον Ρ. Αμπράμοβιτς.

Για αυτό, Κύπριοι δικηγόροι και λογιστές βρέθηκαν στο επίκεντρο των βρετανικοαμερικανικών κυρώσεων.

Τώρα η Κύπρος είναι μία χώρα σε πλήρη αναταραχή. Τουλάχιστον έτσι περιγράφεται από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η κατάσταση που επικρατεί τώρα στη Λευκωσία.. Μάλιστα ο Guardian φιλοξενεί σήμερα εκτενές άρθρο με τίτλο: «Η αξιοπιστία μας πρέπει να διαφυλαχτεί», σύμφωνα με τα λόγια του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σε αυτή τη προσπάθεια, πριν λίγες ημέρες. η Τράπεζα Κύπρου, η μεγαλύτερη της χώρας, επιβεβαίωσε ότι θα κλείσει πάνω από 10.000 λογαριασμούς που ανήκουν σε 4.000 Ρώσους πελάτες της. Παράλληλα και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, δια στόματος του διοικητή της Κωνσταντίνου Ηροδότου έκλεισε 123.000 ύποπτους λογαριασμούς αλλά και 43.000 εταιρείες «φαντάσματα».

Να επισημανθεί ότι τέτοιες κινήσεις πάνε ένα βήμα πέρα από τις υπάρχουσες κυρώσεις που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κρίνονται ως «προληπτικές» από τα ανώτατα κυπριακά κλιμάκια, υπό τον φόβο περαιτέρω βρετανικών και αμερικανικών κυρώσεων.

Η εφημερίδα Guardian σημειώνει επ’ αυτού ότι «το νησί έκλεισε 10.000 ρωσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έθεσαν υπό κυρώσεις Κύπριους δικηγόρους και λογιστές επειδή επέτρεψαν σε ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένου του Ρομάν Αμπράμοβιτς».

Το κλείσιμο θεωρείται ότι υπερβαίνει τους περιορισμούς σε Ρώσους κατόχους τραπεζών σε άλλα μέρη της ΕΕ, όπου οι καταθέτες είχαν περιοριστεί στις μεταφορές τους – με συναλλαγές άνω των 100.000 ευρώ (£88.000) απαγορευμένες – αλλά δεν αναγκάστηκαν να κλείσουν λογαριασμούς. Οι εμπειρογνώμονες επέμειναν ότι η απόφαση του δανειστή προηγήθηκε του τελευταίου γύρου κυρώσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά ιδιωτικά αναγνώρισαν επίσης «δεν έπρεπε να ληφθεί». Στους Ρώσους είπαν ότι είχαν στη διάθεσή τους δύο μήνες – μια περίοδος προειδοποίησης που περιγράφεται ως τυπική τραπεζική διαδικασία – για να κάνουν εναλλακτικές ρυθμίσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας είχε ενεργήσει ενάντια της Κύπρου μετά από δημοσιεύματα του Guardian, τα οποία ξεσκέπαζαν τη σχέση μεταξύ Ρώσων ολιγαρχών και κυπριακών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η έρευνα με την ονομασία «Oligarch files» βασίστηκε στη διαρροή ενός πακέτου απόρρητων εγγράφων από την εταιρεία «MeritServus» με έδρα την Κύπρο, η οποία αναλαμβάνει την ίδρυση offshore εταιρειών.

Πάντως, το μήνυμα της Μεγάλης Βρετανίας για την καθοριστική θέση της Κύπρου ήταν λιτό και ξεκάθαρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι είχε δηλώσει ότι «η Βρετανία σφίγγει το κλοιό γύρω από την ρωσική ελίτ αλλά και γύρω από εκείνους που προσπαθούν να την βοηθήσουν να φυγαδεύσει τα χρήματά της. Δεν υπάρχει μέρος να κρυφτούν», είχε πει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments