Είναι πάντα αυτές οι μικρές ή μεγάλες “λεπτομέρειες” που συνιστούν τη διαφορά και διαχωρίζουν μία καλή ομάδα, από μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και διεκδικεί τον τίτλο μέχρι το τελευταίο σφύριγμα. Κι η φετινή πορεία του Παναθηναϊκού μοιάζει να τις έχει πλέον μετά από αρκετά χρόνια αυτές τις “λεπτομέρειες”.
Για το πόσο καθοριστική κι αποτελεσματική είναι η συνολική ανασταλτική συμπεριφορά και η συνοχή των “πράσινων” έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά ύστερα από το πρώτο τρίμηνο της φετινής σεζόν, όταν πλέον κάθε ομάδα είχε αρχίσει να καταθέτει τα “όπλα” της και την πλεονεκτική θέση της μέσα στο γήπεδο.
Αυτό που δεν είχε αποτυπωθεί τόσο έντονα ως τώρα, είναι το γεγονός πως στα τόσα που έχει ήδη πετύχει την τελευταία διετία ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, κυνηγάει ακόμη δύο “μεγάλες” επιδόσεις: Τα καλύτερα αμυντικά ρεκόρ της Ιστορίας του. Ήδη οι αριθμοί του και τα έως τώρα πεπραγμένα του “τριφυλλιού” στην εφετινή σεζόν “μιλούν” πιο δυνατά απ’ τις λέξεις. Είναι τα 20 στα 30 cleansheets που έχουν καταγράψει ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι {19 σε 29 ματς} και ο Γιούρι Λοντίγκιν {1 σε 1 ματς}.
Είναι τα 8 σερί ματς με “λευκό” παθητικό του Παναθηναϊκού από το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου κι έπειτα {το γκολ του Οντουμπάτζο στο 10ο λεπτό του αγώνα με τον Άρη στο “Βικελίδης”} και τα 710 λεπτά, “καθαρής” αγωνιστικής διάρκειας που έχει κρατήσει απαραβίαστη την εστία του ο Μπρινιόλι και τον έχουν φέρει ήδη στην 8η θέση όλων των εποχών στη σχετική λίστα.
Η συνοχή, η αμυντική συμπεριφορά όλων των παικτών του Παναθηναϊκού και η αγωνιστική ”ταυτότητα” που βγάζουν οι “πράσινοι” σ’ όλη αυτή τη διαδρομή των τελευταίων 9 μηνών ήταν η μεγαλύτερη σταθερά τους. Παρότι χρειάστηκε να αλλάξουν εξαιτίας τραυματισμών, ιώσεων και τιμωριών 5 διαφορετικά δίδυμα στο κέντρο της άμυνας τους και ολίγες φορές τους ακραίους μπακ τους.
Ακόμη και τον περασμένο Γενάρη, στην πιο δύσκολη περίοδο του Παναθηναϊκού στην εφετινή σεζόν το σκληρό αμυντικό προφίλ του ήταν εκείνο που του έδινε τις λύσεις και του επέτρεψε να προσπεράσει εκείνη την προβληματική περίοδο αν και έχασε το ισχυρό προβάδισμα που είχε αποκτήσει.
Τα ατομικά λάθη των πρώτων αγώνων του β’ γύρου αποδείχθηκαν μοιραία με απώλειες βαθμών ένα προς ένα, ενώ στη συνολική διαδρομή όλης της σεζόν, η αμυντική συμπεριφορά του Παναθηναϊκού ήταν εκείνη που “τροφοδοτούσε” με δύναμη κι ενέργεια όλη την υπόλοιπη ομάδα στην σταθερή πορεία της στην κορυφή στα 28 απ’ τα 30 ματς του πρωταθλήματος.
Με τους παίκτες του “τριφυλλιού” να αγγίζουν έως τώρα σε απόλυτα νούμερα επιδόσεις που δεν είχαν εμφανίσει ποτέ ξανά στο παρελθόν, επί ημερών Α’ Εθνικής/SuperLeague.
“Φλερτάροντας” ξεκάθαρα με τα δύο απόλυτα αμυντικά ρεκόρ της Ιστορίας τους: Το πρώτο αφορά τους απόλυτους αριθμούς και τα 14 γκολ σε 30 παιχνίδια, το οποίο σημείωσε ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 1983/84 με τον Γιάτσεκ Γκμοχ στο “τιμόνι” του.
Ο φετινός Παναθηναϊκός έχει μπει ήδη σε συνθήκη για να ξεπεράσει και τα δύο συγκεκριμένα ρεκόρ στα επόμενα 6 παιχνίδια ως το φινάλε των Playoffs, τόσο σε απόλυτους αριθμούς {12 γκολ παθητικό}, όσο και σε μέσους όρους {0,40 γκολ ανά ματς}.
Είναι χαρακτηριστικό πως στα 65 πρωταθλήματα Α’ Εθνικής/SuperLeague, ο Παναθηναϊκός κράτησε το παθητικό του κάτω απ’ τα 20 γκολ μόλις 10 φορές και φέτος -μέχρι στιγμής οδεύει για την ενδέκατη.
Κοινό χαρακτηριστικό των προηγούμενων 10 συγκεκριμένων “διαδρομών” του;
Σε όλες είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και διεκδίκησε τον τίτλο ως το τέλος και μάλιστα στις 6 περιπτώσεις έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, με τελευταία τη σεζόν 2009/10, όταν μέτρησε 17 γκολ παθητικό σε 30 αγώνες.