Η καινοτομία που καθοδηγείται από τις εταιρείες είναι το κλειδί για την υλοποίηση της “υψηλού επιπέδου τεχνολογικής αυτοδυναμίας”, δήλωσε ο Σι σε συνάντηση την Παρασκευή, στην οποία συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει τις εταιρείες να σπάσουν τις βασικές τεχνολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο τη συνάντηση στην οποία προήδρευσε ο Σι.
Ο Σι δήλωσε ότι το κλειδί για την ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων βρίσκεται στην άρση των θεσμικών εμποδίων που εμποδίζουν τον θεμιτό ανταγωνισμό και στη βαθμονόμηση της πολιτικής για να εξασφαλιστεί καλύτερος συντονισμός και “να επιλυθούν οι πραγματικές δυσκολίες των εταιρειών”. Ο κρατικός τομέας θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να διασφαλιστεί η εθνική οικονομική ασφάλεια, πρόσθεσε, βελτιώνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα και την εποπτεία.
Τα σχόλια του Σι έρχονται καθώς το Πεκίνο αντιμετωπίζει τις κλιμακούμενες προσπάθειες της Ουάσινγκτον να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας σε βασικές τεχνολογίες, εν μέρει λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα τις επόμενες εβδομάδες, το οποίο θα περιορίζει τις επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων σε βασικά τμήματα της κινεζικής οικονομίας, ανέφερε το Bloomberg News, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις.
Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να δεχθούν οικονομικό κόστος για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας από τις απειλές που θέτει το Πεκίνο. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη συσπειρώσει την Ιαπωνία και την Ολλανδία να εισαγάγουν εξαγωγικούς ελέγχους στις αποστολές προηγμένης τεχνολογίας τσιπ προς την Κίνα.
Τα σχόλια του Σι σηματοδοτούν επίσης μια αλλαγή στην άποψη του Πεκίνου για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις μετά από χρόνια έντονων ρυθμιστικών καταστολών, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας. Πρόσφατα απηύθυνε εκκλήσεις προς τη Νο 2 οικονομία του κόσμου να επιδιώξει την αυτοδυναμία σε βασικούς κλάδους για να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ.
Ξεχωριστά, ο Huang Hong, ο πρώην αντιπρόεδρος της κινεζικής εποπτικής αρχής τραπεζών και ασφαλίσεων, προέτρεψε τις ρυθμιστικές αρχές να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις αρχικής δημόσιας προσφοράς για οργανισμούς που διεξάγουν βασική επιστημονική έρευνα, ανέφερε η Shanghai Securities News.
Θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν δομές ιδιοκτησίας που επιτρέπουν στους επιστήμονες να διατηρούν μεγαλύτερο έλεγχο των εταιρειών, δήλωσε ο Xoυάνγκ σε ένα οικονομικό φόρουμ στη νότια πόλη Zhuhai σήμερα.