Η Ρωσία εξαπολύει απειλές εναντίον της Φινλανδίας από την ημέρα που ολοκληρώθηκε η ενταξιακή πορεία της δεύτερης στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Κάθε χώρα που συνορεύει με την Ρωσία ή την Λευκορωσία υψώνει έναν φράχτη προφύλαξης.
Κανείς δεν πιστεύει ότι ο νέος φράχτης μήκους 200 χιλιομέτρων που υψώνει τώρα η Φινλανδία κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της θα μπορούσε να σταματήσει μια στρατιωτική εισβολή από την Ρωσία, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που η κυβέρνηση εντείνει την επιτήρηση κατά μήκος των συνόρων.
Τα τελευταία χρόνια, κάθε μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία ή την Λευκορωσία έχει αντιμετωπίσει μια μεγάλη εισροή αιτούντων άσυλο που κατευθύνονται από τη Μόσχα. Η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία επλήγησαν ιδιαίτερα το 2021, αλλά το ίδιο παρατηρήθηκε το 2015 και το 2016 στα σύνορα με τη Φινλανδική Λαπωνία. Ως η τελευταία από αυτές τις χώρες, η Φινλανδία αποφάσισε τώρα να υψώσει ένα φυσικό εμπόδιο.
Ακόμα κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ήταν το έναυσμα για αυτή την απόφαση, φαινόταν σαν επιβεβαίωση. “Έχουμε δει τι κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία, οπότε όλα είναι πιθανά”, εξηγεί ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Μαρτέλιους. “Μετά από αυτό, ο κόσμος κατάλαβε ότι αυτή είναι η χρονιά μηδέν για τις νέες μας σχέσεις με τη Ρωσία. Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ουκρανία, η σχέση μας με τη Ρωσία θα είναι εντελώς διαφορετική”.
Στην πόλη Imatra, κοντά στο σημείο όπου ξεκίνησε η κατασκευή του φράχτη, ο δήμαρχος Ματίας Χίλντεν παραδέχεται ότι κανείς δεν είναι ενθουσιασμένος με το έργο, αλλά ότι έχουν συμβιβαστεί με αυτό. «Είναι κρίμα που το χρειαζόμαστε», είπε στη DW.
Πριν από μια δεκαετία, κανείς δεν θα δίσταζε αν μιλούσαν τα ρωσικά σε καταστήματα ή σπα, λέει. Οι δρόμοι της πόλης, μόλις επτά χιλιόμετρα από τα σύνορα, ήταν γεμάτοι αυτοκίνητα με ρωσικές πινακίδες. Εκείνη την εποχή, οι Ρώσοι αγόραζαν σχεδόν κάθε δεύτερο ακίνητο στην περιοχή, συνεχίζει, και οι ημερήσιοι εκδρομείς παρείχαν ένα αξιόπιστο εισόδημα για τα καταστήματα της Imatra. Ορισμένα καταστήματα έπρεπε να κλείσουν όταν κατέστη αδύνατη η μετακίνηση, αλλά η απαγόρευση εισόδου για τους Ρώσους τουρίστες λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία έθεσε σε ηρεμία πολλά άλλα.
Αν και ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται τραβηγμένο στη Φινλανδία, ο Μαρτέλιους εκφράζει παρόμοιες ανησυχίες. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ισχυρίζεται, “γνωρίζαμε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις. Τώρα γνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη σε περιπτώσεις που δεν φαίνονται ακραίες”.