Μήνυμα της Standard & Poor’s και του Γιάννη Στουρνάρα στο πολιτικό προσωπικό της χώρας
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Στο ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας και στις προϋποθέσεις για την ανάκτησή της αναφέρθηκε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης, είναι αναγκαίο να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις για την εθνική οικονομία μας προκειμένου να ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα. Η Χώρα μας πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας και να κυβερνάται από μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Με αυτόν τον τρόπο η S & P έστειλε σαφές μήνυμα στο πολιτικό προσωπικό ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πρόκειται να κριθεί μετά τις εκλογές. Κάτι που επισήμανε με τον τρόπο του και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε χθεσινή συνέντευξή του. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι, για να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, πρώτα θα αποτιμηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει η νέα κυβέρνηση και μετά θα δοθεί η βαθμίδα. Έτσι, ξεκάθαρα τοποθέτησε τον χρόνο της αναβάθμισης μετά τις εκλογές.
Στην παρούσα φάση, η S & P μετέθεσε τη γνωστοποίηση της τελικής απόφασής της για τις 20 Οκτωβρίου. Έως εκείνη την ημερομηνία, ο διάσημος οίκος θα έχει στο «μικροσκόπιο» τις διακηρύξεις και το έργο της νέας κυβέρνησης, που θα έχει προκύψει στην Χώρα.
Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας κινήθηκε, στη χθεσινή συνέντευξή του, στην ίδια προσέγγιση, υποστηρίζοντας πως οι επιδόσεις μας ήταν πολύ καλές κατά την τελευταία τετραετία και πως, επειδή πρέπει να υπάρχει σύγκριση, ήταν αρκετά καλύτερες από της υπόλοιπης ευρωζώνης. Δηλαδή αναπτυχθήκαμε περίπου με διπλάσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια, μειώσαμε το δημόσιο χρέος πολύ.
Η δημοσιονομική διαχείριση της τελευταίας τετραετίας έχει τύχει ευνοικότατων σχολίων και υπήρξε η αιτία που ώθησε τον κορυφαίο οίκο αξιολόγησης να αναβαθμίσει το outlook της Ελλάδας σε θετικό.
Η S&P ποντάρει στο ότι μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα τόσο για τη σύνθεση και τη δυναμική της νέας κυβέρνησης, όσο και για τις προθέσεις της, καθώς θα έχει κατατεθεί το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024. Εκεί θα φανεί αν οι αξιοζήλευτες επιδόσεις των τελευταίων ετών θα συνεχιστούν ή θα κινδυνεύει η δημοσιονομική σταθερότητα. Επίσης, για να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αλλά και συνετές δημοσιονομικές πολιτικές, θα πρέπει να είναι ισχυρή και σταθερή.
Στην ουσία η S&P δηλώνει έτοιμη να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα, δίνοντας τέλος στην περίοδο 13 ετών που τα ελληνικά assets αντιμετωπίζονται ως «προβληματικά» από τις διεθνείς αγορές. Θέτει, ωστόσο, συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ανακτήσει πολύ ταχύτερα την επενδυτική βαθμίδα αν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις της περιόδου 2015-2017 και στη συνέχεια η πανδημία.
Ωστόσο, το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης και η δημοσιονομική διαχείριση επιτρέπουν στην Χώρα μας να ελπίζει βάσιμα ότι θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μες στους προσεχείς μήνες.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στις 9 Ιουνίου από τη Fitch, αλλά η Ελλάδα θα βρίσκεται ακόμη σε προεκλογική περίοδο. Θα μπορούσε επίσης να συμβεί στις 4 Αυγούστου από τη Scope, αλλά δεν έχει ακόμη την σχετική άδεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν θεωρείται επιλέξιμος οίκος αξιολόγησης.
Αυτό όμως θα μπορούσε να γίνει από την αμερικανική DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, αφού πρόκειται για επιλέξιμο οίκο, αλλά δίνει ακόμα «σταθερό»¨outlook. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πρέπει να αξιολογήσει ως πολύ θετικά τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης για να μας αναβαθμίσει. Μία εβδομάδα αργότερα είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση από τη Moody’ s, αλλά η βαθμολογία της βρίσκεται τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Συνεπώς, θα πρέπει να περιμένουμε τις 20 Οκτωβρίου, οπότε η S & P θα δώσει την τελική της κρίση, στη βάση της άποψή της για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η Χώρα κινείται σταθερά σε τροχιά μεταρρυθμίσεων την τελευταία τριετία, αλλά είναι απαραίτητη η εγρήγορση για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο ελπίζεται να μην υπονομεύει την πορεία των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Σε αυτό ακριβώς την γραμμή κινείται και η προσέγγιση του κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θεωρεί αδιανόητο ότι τα τρία κόμματα τα οποία είναι στην επικαιρότητα σήμερα, αυτά τα οποία διεκδικούν την εξουσία με τον άλφα ή με τον βήτα τρόπο, μου είναι αδιανόητο ότι οποιοδήποτε από τα τρία αυτά κόμματα, τα οποία διοίκησαν τη χώρα τα χρόνια της κρίσης και πήραν τελικά υπεύθυνα μέτρα ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι που να που να θέσουν σε κίνδυνο αυτή την πορεία επαναφοράς στην κανονικότητα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας