Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διάψευση των προσδοκιών του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διάψευση των προσδοκιών του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis, που φιλοξενείται στο σημερινό φύλλο του «Βήματος», διαψεύδει τις μεγάλες προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis, που φιλοξενείται στο σημερινό φύλλο του «Βήματος», διαψεύδει τις μεγάλες προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Η «χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων ετών» όχι μόνο διατηρεί το πολιτικό προβάδισμα που διέθετε, αλλά το διευρύνει ακόμη περισσότερο, όσο απομακρυνόμαστε από την εθνική τραγωδία στην περιοχή των Τεμπών.

Ιδιαίτερα, με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα, η απόσταση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «σκαρφαλώνει» στο 6,9% στην «εκτίμηση ψήφου», με την ΝΔ στο 33,8%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,9% το ΠΑΣΟΚ να ασθμαίνει στο 10,3% και το ΜέΡΑ 25 στο 5,4%.

Όσο για την παράσταση νίκης είναι σαρωτική υπέρ της ΝΔ με ποσοστό 70% και τον ΣΥΡΙΖΑ να σέρνεται στο 17%! Ακόμη και στην αξιολόγηση του έργου κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικός «νικητής». 56% οι αρνητικές γνώμες για το έργο της κυβέρνησης, 74% για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Φαίνεται έτσι πως, όσο απομακρυνόμαστε από το σιδηροδρομικό ατύχημα των Τεμπών και την συναφή κοινωνική δυσαρέσκεια, τόσο η ΝΔ ανακτά το έδαφος, που είχε χαθεί σε αυτό το διάστημα, και αρχίζει να μεγαλώνει την απόστασή της από τον  δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η πρωτοκαθεδρία του κυβερνώντος κόμματος στις προτιμήσεις των πολιτών είναι μάλλον αδύνατον να αμφισβητηθεί στα σοβαρά και να ανατραπεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, ακόμη και τα σενάρια για κυβέρνηση ηττημένων, που διακινήθηκαν από κορυφαία στελέχη και πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, δεν «περπατάνε» στην κοινή γνώμη, η οποία δεν παρέχει τις αναγκαίες αριθμητικές προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι είναι ένας πολιτικός αρχηγός που «δεν πείθει», που αδυνατεί να λειτουργήσει προωθητικά για το κόμμα του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό πρωθυπουργικής καταλληλότητας περίπου διπλάσιο από τον Τσίπρα (35% έναντι μόλις 18%).

Στην ειλικρίνεια ο Μητσοτάκης τον περνάει δέκα ολόκληρες μονάδες ( 23% -13%), ενώ ακόμη  και  στο ποιος δεν έχει εξαρτήσεις από μεγάλα συμφέροντα η… «Μητσοτάκης ΑΕ», κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, υπερτερεί του Τσίπρα ( 13%-11%).

Σε ό,τι αφορά, δε, το διεθνές κύρος, ιδιότητα που δεν είναι  θεωρητική  για μια χώρα με εθνικά προβλήματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικρατεί κατά κράτος με ποσοστό 51% έναντι 10% του Αλέξη Τσίπρα.

Η δημοσκοπική αυτή εικόνα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρας μέσα στις τέσσερις εβδομάδες που απομένουν έως το άνοιγμα της κάλπης. Πιθανή επιμονή στην πολιτική τοξικότητα και τις φθηνές επικοινωνιακές της μεθόδους των troll και της διάδοσης fake news είναι πιθανόν να αμαυρώσει ακόμη περισσότερο την δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, που εκ των πραγμάτων καλούνται να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες αποδόμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και να επικεντρωθούν στην ανάδειξη των προγραμματικών θέσεων τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments