Global News

Sky News: Η αμήχανη Δύση και οι αναπτυσσόμενοι BRICS

Sky News: Η αμήχανη Δύση και οι αναπτυσσόμενοι BRICS

Πηγή Φωτογραφίας: Clingendael Spectator - Clingendael Institute

H πολιτική επιρροή των BRICS αποδεικνύεται εξίσου σημαντική με το αυξανόμενο οικονομικό βάρος τους.

Οι υποθέσεις το 2001 ότι αυτές οι χώρες θα γίνονταν φιλικοί σύμμαχοι σε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που κυριαρχούν οι ΗΠΑ, αποδεικνύονται ψευδείς. Όταν ο Jim O'Neill, ο τραπεζίτης της Goldman Sachs, έκανε δημοφιλή τον όρο BRIC το 2001, μιλούσε για επενδυτικές ευκαιρίες στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, με τη Νότια Αφρική που προστέθηκε το 2010 να κάνει το ακρωνύμιο μέχρι BRICS.   Οι χώρες που προσδιορίστηκαν σχημάτισαν γρήγορα μια λέσχη, με τους ηγέτες να συναντώνται τακτικά για συνόδους κορυφής. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί κάλλιστα να αποφύγει τις κυρώσεις για να παραστεί στην επόμενη συνάντηση τον Αύγουστο στη Νότια Αφρική.

Η πολιτική επιρροή των BRICS αποδεικνύεται εξίσου σημαντική με το αυξανόμενο οικονομικό βάρος τους. Οι υποθέσεις το 2001 ότι αυτές οι χώρες θα γίνονταν φιλικοί σύμμαχοι σε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που κυριαρχούν οι ΗΠΑ αποδεικνύονται ψευδείς. Κανένας από τους BRICS δεν έχει υποστηρίξει τη Δύση -που περιλαμβάνει χονδρικά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και την Ιαπωνία- στην αντίθεσή της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος στην Ουκρανία και η Κίνα είναι ο «χωρίς όρια εταίρος» της, όπως συμφωνήθηκε από τους προέδρους Σι και Πούτιν, οπότε δεν υπάρχει έκπληξη. Η πολιτική επιρροή των BRICS αποδεικνύεται εξίσου σημαντική με το αυξανόμενο οικονομικό βάρος τους. Οι υποθέσεις το 2001 ότι αυτές οι χώρες θα γίνονταν φιλικοί σύμμαχοι σε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που κυριαρχούν οι ΗΠΑ αποδεικνύονται ψευδείς.

Κανένας από τους BRICS δεν έχει υποστηρίξει τη Δύση -που περιλαμβάνει χονδρικά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και την Ιαπωνία- στην αντίθεσή της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στη συνάντηση αυτού του μήνα του ΔΝΤ της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς παραδέχτηκε ότι ανησυχεί που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απομονώνονται καθώς άλλες δυνάμεις συγκεντρώνονται. Άνθρωποι από αναπτυσσόμενες χώρες του λένε: Αυτό που παίρνουμε από την Κίνα είναι ένα αεροδρόμιο. Αυτό που παίρνουμε από την Αμερική είναι μια διάλεξη . Η Κίνα είναι ήδη, μακράν, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας, οι ανταλλαγές βρίσκονται σε υψηλό ρεκόρ των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Η «Δύση» μπορεί να συμφωνεί σε γενικές γραμμές σχετικά με την πολιτική προοπτική, αλλά η περίστασή τους σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά έθνη αντιμετωπίζουν τον κινεζικό επεκτατισμό με διαφορετικούς τρόπους.

Οι ΗΠΑ έχουν την ικανότητα να είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκεις και, ενθαρρύνονται από τα κίνητρα του νόμου του Προέδρου Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, «επαναστηρίζουν» βασικές τεχνολογίες. Η Ford έκλεισε το εργοστάσιο ηλεκτρονικών οχημάτων της στη Βραζιλία. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θέλουν να αυξήσουν τις επενδύσεις στην ενέργεια και την ψηφιακή τεχνολογία στη Λατινική Αμερική και έχουν απεγνωσμένη ανάγκη από πρώτες ύλες και ορυκτά σπάνιων γαιών από εκεί για νέα τεχνολογία. Από τη Βολιβία μέχρι το Αφγανιστάν, η Κίνα επενδύει στην εξόρυξη λιθίου, βασικό στοιχείο στις μπαταρίες. Μετά την κατακραυγή στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο πρόεδρος Λούλα δεν επανέλαβε την άποψή του για τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι ότι «αυτός ο τύπος είναι υπεύθυνος ως Πούτιν για τον πόλεμο» και παραδέχτηκε ότι η Ρωσία «παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Την επόμενη εβδομάδα, ο Λούλα πρόκειται να επισκεφθεί την Ισπανία – οι πιο στενοί ιστορικοί δεσμοί της χώρας του είναι με την Ιβηρική. Μένει να δούμε αν θα δεχτεί την πρόσκληση του Ζελένσκι να έρθει και να δει τι συμβαίνει για τον εαυτό του.

Ο Λούλα έχει προτείνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να «εγκαταλείψει την Κριμαία». Η στάση του είναι συνεπής με τη μακροχρόνια αδέσμευτη υπεράσπιση της «ειρήνης» της Βραζιλίας. Είναι επίσης μια de facto ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας εάν και όταν πραγματοποιηθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Υπονομεύει την αποφασιστική αντίθεση του ΝΑΤΟ να ανατρέψει τη βίαιη κατοχή του κόμματος ενός άλλου κυρίαρχου κράτους. Τα διακυβεύματα για την Ταϊβάν και την παγκόσμια βιομηχανία μικροτσιπ της έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Ο εναλλακτικός διπλωματικός και οικονομικός δρόμος που ακολουθούν οι BRICS, και ειδικά η δημοκρατική Βραζιλία του Λούλα, που ήταν δυνητικά ο πιο φυσικός σύμμαχος της Δύσης στην κρίση της Ουκρανίας, γράφει στον τοίχο για το Ηνωμένο Βασίλειο και τους ευρωπαίους γείτονές του. Οι αξίες μας δεν είναι υπέρτατες. Η αμερικανική ομπρέλα δεν είναι επαρκής ασπίδα. Καλώς ήρθατε στον αμήχανο πολυπολικό κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments