Η μάχη για το Μπαχμούτ έχει γίνει από τις πιο αιματηρές του πολέμου που διαρκεί ήδη 14 μήνες. Η πόλη αυτή της ανατολιής Ουκρανίας έχει καταστραφεί σχεδόν εντελώς από τα πυρά πυροβολικού και τις μάχες που διεξάγονται στο εσωτερικό της.
Η Ρωσία υποστηρίζει πως η κατάληψη του Μπαχμούτ θα της επιτρέψει να εξαπολύσει περαιτέρω επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, αν καταλάβουν την πόλη αυτή, οι δυνάμεις της Μόσχας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ακόμη σφοδρότερες μάχες στις γειτονικές πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως τα στρατεύματά του έθεσαν υπό τον έλεγχό τους άλλα δύο τετράγωνα στη δυτική περιφέρεια του Μπαχμούτ και πως αερομεταφερόμενες μονάδες παρέχουν ενισχύσεις προς βορρά και νότο.
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής δύναμης Βάγκνερ η οποία ηγείται της επίθεσης στην πόλη, υποστηρίζει πως τα στρατεύματά του ελέγχουν το 80% του Μπαχμούτ. Το Κίεβο έχει αρνηθεί επανειλημμένα ισχυρισμούς πως οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να αποχωρήσουν.
Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αναφορές από το πεδίο της μάχης.
Επίσης σήμερα, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της νότιας ουκρανικής περιφέρειας της Χερσώνας διέψευσε πληροφορία αμερικανικής δεξαμενής εγκεφάλων πως ουκρανικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις στην ανατολική όχθη του Δνείπερου.
“Δεν υπάρχουν εχθρικές θέσεις στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού Δνείπερου … οι ένοπλες δυνάμεις μας ελέγχουν πλήρως αυτό το έδαφος”, έγραψε στο κανάλι του στην εφαρμογή Telegram ο Βλαντίμιρ Σάλντο.
“Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις εχθρικών ομάδων δολιοφθοράς που φθάνουν για να τραβήξουν μια σέλφι πριν … οι μαχητές μας τους κατατροπώσουν ή τους ρίξουν στο νερό”.
Επικαλούμενο ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ ενσωματωμένους στις δυνάμεις της Μόσχας, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου ανέφερε πως η Ουκρανία έχει “σταθερές θέσεις” στην ανατολική όχθη, αν και δεν είναι σαφές “σε πια κλίμακα ούτε με ποιές προθέσεις”.
Εκπρόσωπος της ουκρανικής νότιας διοίκησης δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την αναφορά και ζήτησε να υπάρξει “σιγή πληροφοριών” για να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή ασφάλεια.
“Θέλω όλοι να καταλάβουν πως είναι πολύ δύσκολο να διασχίσεις ένα εμπόδιο όπως ο Δνείπερος, για παράδειγμα -όταν η γραμμή του μετώπου είναι κατά μήκος ενός τόσο πλατύ και ισχυρού ποταμού”, δήλωσε η Νατάλια Χουμέλνιουκ μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.
“Είναι απαραίτητο να έχουμε υπομονή”, πρόσθεσε.