Κόσμος

Τόρηδες: Δεν εγκαταλείπουμε κανέναν Βρετανό πολίτη στο Σουδάν

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εξασφαλίσει μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την διάσωση των Βρετανών πολιτών», δήλωσε πριν από λίγο ο  Τόμπιας Έλγουντ, κυβερνητικός βουλευτής των Τόρηδων και πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εξασφαλίσει μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την διάσωση των Βρετανών πολιτών», δήλωσε πριν από λίγο ο  Τόμπιας Έλγουντ, κυβερνητικός βουλευτής των Τόρηδων και πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων. Η Βρετανία είναι μία από τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που εμπλέκονται στον εμφύλιο στο Σουδάν, έχοντας υπηκόους στην αφρικανική χώρα.

Το κοινοβουλευτικό στέλεχος των Τόρηδων πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του συντηρητικού Ρίσι Σούνακ πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της και να μιλήσει και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης, καθιστώντας «πολύ σαφές ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός 12 ωρών για να μπορέσουμε να πάρουμε τους ανθρώπους μας» από το Σουδάν.

Ο Τόμας Έλγουντ ζήτησε την ανάληψη επείγουσας δράσης,  δεδομένου ότι η κατάσταση στο Σουδάν «επιδεινώνεται γρήγορα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο BBC.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να γίνει απόπειρα εκκένωσης χωρίς καμία παύση στην πτήση, προειδοποίησε: «Πρέπει να υπάρχει κάτι γιατί αν δεν προσφέρουμε κάποια επίσημη μέθοδο φυγής από τη χώρα, τα άτομα θα την πάρουν με δική τους βούληση». Και κατέληξε, λέγοντας πως «δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τους κατόχους βρετανικών διαβατηρίων».

Πράγματι, χιλιάδες είναι οι Βρετανοί πολίτες που παραμένουν παγιδευμένοι στο Σουδάν, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εκκένωσε χθες πολλούς διπλωμάτες και τις οικογένειές τους. Υπολογίζεται ωστόσο ότι 4.000 Βρετανοί πολίτες παραμένουν στη χώρα, που βιώνει το μαρτύριο μιας άγριας εμφύλιας σύρραξης.

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις Ελλήνων εγκλωβισμένων στα σουδανικά εδάφη, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών Νίκου Δένδια, «απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους».

Είναι αξιοσημείωτο ότι, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ευχαρίστησε τις «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν «δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό».

«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούν, από το Σουδάν

Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ και δέχτηκε το αίτημά μου».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε πάντως το παράπονό του, ότι δεν υπήρξε κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος, λέγοντας ότι «είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».

Στο επίπεδο των εθνικών κρατών της Ε.Ε., η κινητοποίηση των εθνικών στρατών είναι μεγάλη, όπως αποτυπώνεται και στις περιπτώσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Από την πλευρά της, η Γερμανία έχει κινητοποιήσει τον στρατό της για τον απεγκλωβισμό Γερμανών υπηκόων. Με βάση την τελευταία αναφορά,  ο γερμανικός στρατός απομάκρυνε αεροπορικώς 313 ανθρώπους από Σουδάν, όπως μεταδίδεται από το Reuters.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο