Διεθνή

Τουρκία: Εκδίδει απτόητη συνεχείς NOATAM’s στο Αιγαίο

Τουρκία: Εκδίδει απτόητη συνεχείς NOATAM’s στο Αιγαίο

Πηγή Φωτογραφίας: Presidential Press Service via AP, Pool

Παρά το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα όλους τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία συνεχίζει να εκδίδει NOATAM’s για την διεξαγωγή ασκήσεων στο Αιγαίο και για ελληνικές Αναγγελίε

Παρά το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα όλους τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία συνεχίζει να εκδίδει NOATAM’s για την διεξαγωγή ασκήσεων στο Αιγαίο και για ελληνικές Αναγγελίες, που καταγγέλλει ως δήθεν ασύμβατες με την ελληνική υποχρέωση για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Η Τουρκία δεν αποσκοπεί στην διεκδίκηση νέων θέσεων, αλλά επιχειρεί να υπενθυμίζει ότι δεν αφίσταται των διεκδικήσεών της, παρά τη μείωση των εντάσεων στις σχέσεις της με την Αθήνα.

Η τουρκική πλευρά είχε υποβάλει αίτημα στις ελληνικές αρχές για την έκδοση NOATAM με αντικείμενο άσκηση του τουρκικού ναυτικού στο Αιγαίο. Στην άσκηση αυτή προβλεπόταν η δυνατότητα και για πτήσεις εντός του FIR Αθηνών σε «διεθνή εναέριο χώρο».

Βέβαια, στις περιοχές που η Άγκυρα ζητούσε την δέσμευσή τους συμπεριλαμβάνονταν σημαντικά τμήματα στο Νότιο και στο Κεντρικό Αιγαίο. Στα τμήματα αυτά, η αρμοδιότητα SAR ανήκει στην Ελλάδα,  αλλά και μια μεγάλη περιοχή στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο όπου επικάλυπτε ακόμη και ελληνικό Εναέριο Χώρο.

Η Ελλάδα ήταν αρνητική στο τουρκικό αίτημα, ωστόσο η Τουρκία επανέλαβε το αίτημά της, με την ΝΟΑΤΑΜ Α2707/23, στις 18 Απριλίου, αναφέροντας πως, κάτω από αυτές τις συνθήκες, εκδίδει μονομερώς δική της ΝΟΤΑΜ για την διεξαγωγή της άσκησης και δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια της γενικής αεροπλοΐας.

Η εν λόγω τουρκική άσκηση πρόκειται να λάβει χώρα από τις 21 Απριλίου μέχρι τις 16 Μαΐου.

Η πονηριά της Τουρκίας είναι ότι ενώ φαίνεται να έχει υπάρξει μια ιδιαίτερα προβληματική, άτυπη Συμφωνία για αποφυγή διεξαγωγής μεγάλης έκτασης ασκήσεων, επιλέγει, δια της πλαγίας οδού, να διατηρεί αναλλοίωτο  να συντηρεί το πλέγμα των διεκδικήσεων της απέναντι στην Ελλάδα.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν, και πάλι, άμεση και προέβη στην έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α1282/23, διά της οποίας τονίζεται ότι η ΝΟΑΤΑΜ της Τουρκίας είναι άκυρη.

Επιπρόσθετα, η Τουρκία αγνοώντας το συντονιστικό μήνυμα της ΥΠΑ όχι μόνο αγνοεί την ασφάλεια της γενικής εναέριας κυκλοφορίας  εντός  του FIR Αθηνών  αλλά προκαλεί επίσης αναστάτωση στην Πολιτική Αεροπορία ζητώντας μακροπρόθεσμη δέσμευση του εναέριου χώρου και μπλοκάροντας τα πιο οικονομικά επίπεδα πτήσεων θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα και κανονικότητα της διεθνούς κυκλοφορίας της Πολιτικής Αεροπορίας.

Επίσης, αγνοούνται τα μηνύματα συντονισμού εκ μέρους της Ελλάδας ότι τμήματα της περιοχής  που αναφέρονται  στην τουρκική ΝΟΤΑΜ επικαλύπτουν  περιοχές Εθνικής Κυριαρχίας της Ελλάδας.

Επιπλέον, η περιοχή ευθύνης της Ελλάδας για SAR συμπίπτει με το FIR Αθηνών όπου το JRCC PIRAEUS είναι η μόνη αρμόδια αρχή για τον συντονισμό αποστολής υποστήριξης δραστηριοτήτων SAR που αναφέρονται στα τουρκικά αιτήματα.

Οι περιοχές που ζητήθηκαν από την τουρκική πλευρά δεν είναι, συνεπώς, διαθέσιμες για τους προαναφερόμενους λόγους και η τουρκική ΝΟΤΑΜ Α2707/23 είναι άκυρη και χωρίς ισχύ εντός του FIR Αθηνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments