Πολιτική

Οι δημοσκοπήσεις στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

Οι δημοσκοπήσεις στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)

Σε ανοιχτή αμφισβήτηση της εγκυρότητας των δημοσκοπήσεων προχωρούν πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φαίνεται να συγχέει την πραγματική έννοια των δημοσκοπήσεων με αυτήν των εκλογών.

Σε ανοιχτή αμφισβήτηση της εγκυρότητας των δημοσκοπήσεων προχωρούν πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φαίνεται να συγχέει την πραγματική έννοια των δημοσκοπήσεων με αυτήν των εκλογών.

Αυτά συνέβησαν λίγο μετά την απογοητευτική δημοσίευση της πρώτης δημοσκόπησης μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Με βάση την δημοσκόπηση της Metron Analysis, η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά 6,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (33,8% έναντι 26,9%), ενώ το 35% θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 18% τον Αλέξη Τσίπρα.

Χθες, μιλώντας σε ανοιχτή κομματική συγκέντρωση στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους συγκεντρωμένους να αγνοήσουν τα ευρήματα των σφυγμομετρήσεων κοινής γνώμης, που, όλες, δίνουν προβάδισμα στην Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν χρειάζεται να δούμε τις μπάρες των δημοσκοπήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, «θα τις δούμε τις μπάρες το βράδυ της 21ης του Μάη, γιατί βλέπουμε το κλίμα μέσα στην ελληνική κοινωνία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «fake δημοσκοπήσεις, οι οποίες υπηρετούν τους πολιτικούς σχεδιασμούς του «καθεστώτος Μητσοτάκη». Απέναντι στην «πολιτική αλλαγή που έρχεται», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «το καθεστώς Μητσοτάκη δεν θα τα καταφέρει, αλλά να ξέρετε: Οι προβοκάτσιες, οι εκβιασμοί, οι δωροδοκίες, τα fake news, οι fake δημοσκοπήσεις, οι αποστασίες θα επιστρατευθούν το επόμενο διάστημα από το καθεστώς Μητσοτάκη».

Το θέμα αποδείχθηκε ότι δεν επρόκειτο να εξαντληθεί σε μια ρητορική έξαρση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού σε αυτό επανήλθε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Πόπη Τσαπανίδου.

Με βάση τους ισχυρισμούς της κ. Τσαπανίδου, τίθεται ζήτημα ποιότητας και αξιοπιστίας της δημοσκοπικής έρευνας, αφού οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν τηρούν όλους τους κανόνες διαφάνειας. Οι εν λόγω εταιρείες πρέπει, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους».

Η απάντηση εκ μέρους του κ. Άκη Σκέρτσου ήταν άμεση. Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο «λυσάρι» κάθε πολιτικού λαϊκιστή, ιδίως όταν χάνει.

Πρόσθεσε δε ότι επαφίεται στον Σύλλογο Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) να παρέμβει, αντιδρώντας για αυτή την άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας επίθεση στις εταιρείες δημοσκοπήσεων».

Ο ΣΕΔΕΑ παρενέβη στην διένεξη, υπερασπιζόμενος την επιστημονική επάρκεια των εργαζομένων στις εταιρείες δημοσκοπήσεων και υπενθυμίζοντας την δημοκρατική λειτουργία που εκπληρώνει η δημοσκοπική έρευνα.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «οι εταιρείες του κλάδου, ολίγον προ των εκλογών, βάλλονται εκ νέου – κατά την προσφιλή συνήθεια ορισμένων – με σκοπούς που δεν συνάδουν με το δημοκρατικό γίγνεσθαι, και κατατείνουν στην απονομιμοποίηση των ερευνών και τον συνεπεία αυτής κλονισμό της εμπιστοσύνης του κοινού στις έρευνες και ιδίως στις δημοσκοπήσεις».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι «θα ήταν απλώς λυπηρό εάν δεν ήταν ταυτόχρονα και επικίνδυνο για την δημοκρατία το γεγονός ότι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και κάποια ΜΜΕ προσπαθούν να μειώσουν την εργασία χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο της έρευνας αγοράς και των δημοσκοπήσεων και να δημιουργήσουν συνθήκες αμφισβήτησης της αξιοπιστίας και εγκυρότητας των επιστημονικών ευρημάτων που δημοσιεύονται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments