Πολιτική

Opinion: Πολιτική κυριαρχία ΝΔ και Μητσοτάκη – Απομάκρυνση της κυβέρνησης ηττημένων

Opinion: Πολιτική κυριαρχία ΝΔ και Μητσοτάκη – Απομάκρυνση της κυβέρνησης ηττημένων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά επιβεβαιώνει η δεύτερη μετά την προκήρυξη των εκλογών δημοσκόπηση, της Opinion Poll, που διενεργήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 18 έως 21 Απριλίου, για λογαριασμό της ενημερωτικής ιστοσελίδας The Toc.

Την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά επιβεβαιώνει η δεύτερη μετά την προκήρυξη των εκλογών δημοσκόπηση, της Opinion Poll, που διενεργήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 18 έως 21 Απριλίου, για λογαριασμό της ενημερωτικής ιστοσελίδας The Toc. Την ίδια στιγμή, το σενάριο μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» απομακρύνεται σταθερά από τον δημοσκοπικό ορίζοντα, σε μόλις τέσσερις εβδομάδες από την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα της έρευνας της Opinion Poll, η ΝΔ φαίνεται ότι ανακτά οριστικά το εκλογικό έδαφος, που είχε χάσει ως συνέπεια του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην περιοχή των Τεμπών. Η ΝΔ επανακάμπτει δυναμικά προς εκλογικά ποσοστά που σημείωνε πριν από το οδυνηρό δυστύχημα.

Ιδιαίτερα, η ΝΔ προπορεύεται στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 5,9%, η οποία αυξάνει σε 6,2% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων.

Η διαφορά, λοιπόν, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινείται, για δεύτερη συνεχόμενη δημοσκόπηση, σε ποσοστό άνω των έξι ποσοστιαίων μονάδων, δεδομένου ότι, στην δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο του «Βήματος», η διαφορά κινήθηκε στο 6,9%.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να υπερέχει πλήρως έναντι του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σε πολιτική δημοφιλία. Πράγματι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα σε καταλληλότητα για τη διαχείριση σχεδόν όλων των κρίσιμων τομέων κυβερνητικής πολιτικής.

Ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κ. Μητσοτάκης καταγράφει μια σημαντική επιτυχία, αφού, με βάση πάντοτε την δημοσκόπηση της Opinion Poll, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 41.9% έναντι 23.8% του Αλέξη Τσίπρα με τον «Κανένα» να είναι δεύτερη επιλογή με 29.4%. Στον χώρο του κέντρου τα ποσοστά διαμορφώνονται 66% έναντι 17.9%.

Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κυβέρνησης ηττημένων δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την αναμενόμενη πολιτική δυναμική μεταξύ των πολιτών. Η ιδέα της συγκρότησης μιας τρικομματικής κυβέρνησης, αποτελούμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, δεν ξεπερνά το 41% τη στιγμή που, με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, απαιτείται περισσότερο από το 46% των ψήφων για να σχηματιστεί κυβέρνηση ηττημένων από τα κόμματα στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας.

Απεναντίας, μια πρώτη ενδιαφέρουσα πολιτική δυναμική μεταξύ των ψηφοφόρων καταγράφει το αίτημα της ΝΔ για αυτοδυναμία. Το κυβερνών κόμμα δεν έχει κρύψει ότι απορρίπτει την απλή αναλογική και τάσσεται σταθερά υπέρ αυτοδύναμων κυβερνητικών λύσεων για λόγους εύρυθμης λειτουργίας των δημοκρατικών πολιτικών θεσμών, ταχύτητας στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων και οικονομικής αποτελεσματικότητας. Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα της Opinion Poll, η αυτοδυναμία της ΝΔ δεν είναι η πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα των πολιτών.

Ωστόσο, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 27.3% ότι τάσσονται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ και το 15.3% υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό την ΝΔ ( άθροισμα για κάποια κυβέρνηση της ΝΔ 42.6%), ενώ υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται το καχεκτικό 9.1% .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments