Ελλάδα

Έναρξη Ασκήσεων «Ηνίοχος 23» και «Ωρίων 23» – Εκτέλεση πολύπλοκων και απαιτητικών σεναρίων

Τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 ξεκίνησαν η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» και η Διεθνής Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) «ΩΡΙΩΝ 23»

 «ΩΡΙΩΝ 23», με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων Ελληνικών και ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), και την εκτέλεση πολύπλοκων και ιδιαίτερα απαιτητικών σεναρίων.

Στην Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» λαμβάνουν μέρος δυνάμεις από φίλες και σύμμαχες Χώρες ενώ από πλευράς ΕΔ συμμετέχουν:

● Από τον Στρατό Ξηράς, Ελικόπτερα (Ε/Π) AH-64A, Ε/Π OH-58D, UH-1H και CH-47D, συστήματα και μέσα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικής επιτήρησης, οχήματα και άρματα μάχης, καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα.

● Από το Πολεμικό Ναυτικό, Φρεγάτες (Φ/Γ), Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ), Αρματαγωγά (Α/Γ), Κανονιοφόροι (Κ/Φ), Πλοία Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ), Πλοία Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ), καθώς και Ελικόπτερα S-70B.

● Από την Πολεμική Αεροπορία, Μαχητικά Αεροσκάφη RAFALE, MIRAGE 2000-5, F-16 Block 30, Block 50, Block 52, Block 52+ Advanced και Viper, F-4, Αεροσκάφος EMB – 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος UAV HERON, Μεταγωγικά Α/Φ C-27 και C-130, Ε/Π Super Puma AS-332 Έρευνας – Διάσωσης καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα.

● Από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, Ομάδες Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC), Ομάδες Διασωστών Μάχης της Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΕΔ) και Αποβατικές Δυνάμεις της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞ ΠΖΝ).

Η Σειρά Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ» πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2013 με συνεχώς αυξανόμενες συμμετοχές από φίλες και σύμμαχες Χώρες. Κατά την διάρκεια της φετινής Άσκησης θα υλοποιηθούν σύνθετα διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια με κλιμακωτής δυσκολίας αποστολές σε περιβάλλον Ηλεκτρονικού Πολέμου και Πολλαπλών Απειλών.

Παράλληλα με την «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» συνεξετάζεται για δεύτερη φορά συνδυαστικά η Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 23», που πραγματοποιείται για 6η φορά, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα το 2018, στην οποία έχουν σχεδιαστεί συνεκπαιδεύσεις σε σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης, την εκκαθάριση εχθρικής ακτής, την καθοδήγηση πυρών αεροπορίας και πυροβολικού και την καθοδήγηση των πυρών σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support – CAS). Η δυσκολία και η πολυπλοκότητα των σεναρίων που υλοποιούνται, σε συνδυασμό με την συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των ΕΔ-ΔΕΕ της Ελλάδας, έχει προσελκύσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον συμμετοχής Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF) από άλλες Χώρες.

Κατά την διάρκεια της «ΩΡΙΩΝ 23», την οποία σχεδιάζει και διεξάγει η ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, έχει επιλεγεί σενάριο που προβλέπει την συγκρότηση μίας Τμηματικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Component Command – SOCC) στην οποία θα υπάγονται ένα Χερσαίο Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG) και ένα Ναυτικό Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Marine Task Group – SOMTG) με τις αντίστοιχες Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, με σκοπό την εκτέλεση αποστολών που καλύπτουν όλο το φάσμα των SOF. Σε αυτήν λαμβάνουν μέρος δυνάμεις από φίλες και σύμμαχες Χώρες ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν:

● Από τον Στρατό Ξηράς, Ε/Π AH-64A, OH-58D, NH-90, UH-1H και CH-47D.

● Από το Πολεμικό Ναυτικό, Πλοία Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ), Ελικόπτερα S-70B, Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου-Ταχείας Μεταφοράς MARK V (ΣΑΠ-ΤΜ/Mk-V), Ταχύπλοα Σκάφη (Τ/Σ) Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου RHIB-11 (Rigid-Hulled Inflatable Boat), καθώς και προσωπικό και μέσα από την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

● Από την Πολεμική Αεροπορία, Μαχητικά Α/Φ για την εκτέλεση αποστολών Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (ΕΑΥ) και Μεταφορικά Α/Φ για την εκτέλεση αλμάτων και αποστολών διάσωσης μάχης.

● Από την ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων από την Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ), το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ), προσωπικό και μέσα (Ε/Π CH-47D και NH-90) από την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), καθώς και προσωπικό από το 865 Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ).

● Από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.), προσωπικό και μέσα από την Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ).

● Από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), προσωπικό και μέσα από την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.).

Η παράλληλη διεξαγωγή των 2 Ασκήσεων, σε συνδυασμό με την διάδραση μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και των Ειδικών Μονάδων των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και με τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό συμμετέχοντος προσωπικού και μέσων ξένων Χωρών, καθιστούν την εν λόγω συνδυασμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μοναδική στο είδος της και καταδεικνύουν το υψηλό επίπεδο συνεργειών που παρέχουν οι ΕΔ, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την προστιθέμενη αξία της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο