Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε διαδικτυακά στα μέσα Απριλίου από το ινστιτούτο YouGov, το 58% των 4.592 Βρετανών που ερωτήθηκαν συνεχίζουν να εκτιμούν ότι ένας μονάρχης είναι προτιμότερος από έναν εκλεγμένο αρχηγό κράτους, κάτι το οποίο επιθυμεί το 26% των ερωτηθέντων.
Ενώ οι Βρετανοί παραμένουν κατά πλειονότητα υπέρ της μοναρχίας, η στήριξη μειώνεται: το 2012, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων βασιλείας της Ελισάβετ Β’, αντίστοιχη δημοσκόπηση που έγινε από την YouGov έδειξε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των Βρετανών προτιμούσαν να έχουν μονάρχη παρά εκλεγμένο αρχηγό κράτους.
Η νέα δημοσκόπηση, που έγινε για λογαριασμό του BBC, αποκαλύπτει επίσης σημαντικές αποκλίσεις απόψεων ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα: ενώ το 78% των ερωτηθέντων ηλικίας 65 ετών και άνω είναι υπέρ της μοναρχίας, μόνο το 32% των συμμετεχόντων ηλικίας 18-24 ετών συμφωνούν (συγκριτικά με το 38% που επιθυμούν εκλεγμένο αρχηγό κράτους και το 30% δεν εκφράζουν συγκεκριμένη άποψη).
Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων νεαρής ηλικίας (78%) δηλώνουν επίσης ότι “δεν ενδιαφέρονται” για τη βασιλική οικογένεια.
Άλλη δημοσκόπηση στα μέσα Απριλίου έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Βρετανών δεν ενδιαφέρονται για τη στέψη, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαΐου.
Μεταξύ των νεότερων, το 59% εκτιμά ότι ο βασιλιάς Κάρολος είναι “αποκομμένος” από τη ζωή των υπηκόων του, μια άποψη που συμμερίζεται το 45% των Βρετανών.
Εν μέσω κρίσης του κόστους διαβίωσης και με έναν πληθωρισμό που παραμένει πάνω από το 10%, ορισμένοι επικρίνουν το κόστος της διοργάνωσης μιας τελετής όπως είναι η στέψη.
Το κόστος των εορτασμών δεν είναι ακόμα γνωστό αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ενθρόνιση της Ελισάβετ Β’ το 1953 –σίγουρα πιο μεγαλοπρεπής από αυτή που προβλέπεται για τον Κάρολο– κόστισε ποσό αντίστοιχο άνω των 22 εκατ. ευρώ.
Η πλειονότητα των Βρετανών (54%) πιστεύει ωστόσο ο θεσμός συνεχίζει να είναι θετικός για τη χώρα και προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερα από όσα κοστίζει, παρόλο που, και εδώ, οι νεότεροι εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί (40%).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ