Διεθνή

Ρεβάνς Μπάιντεν – Τραμπ

Ρεβάνς Μπάιντεν  – Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο θρύλος λέει ότι όταν ο καλλιτέχνης Benjamin West είπε στον βασιλιά George III ότι ο George Washington, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε αποφασίσει να παραιτηθεί, ο βασιλιάς απάντησε: «Αν το κάνει αυτό, θα είναι ο μεγαλύτερος άνθρωπος στον κόσμο».

Ο θρύλος λέει ότι όταν ο καλλιτέχνης Benjamin West είπε στον βασιλιά George III ότι ο George Washington, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε αποφασίσει να παραιτηθεί, ο βασιλιάς απάντησε: «Αν το κάνει αυτό, θα είναι ο μεγαλύτερος άνθρωπος στον κόσμο». Κάποιοι προέτρεψαν τον Τζο Μπάιντεν, τον 46ο πρόεδρο, να ακολουθήσει το παράδειγμά του και, σε ηλικία 80 ετών, να παραδώσει την εξουσία σε μια νέα γενιά. Ποιον κορόιδευαν; Το χειρότερα φυλαγμένο μυστικό στην Ουάσιγκτον έχει αποκαλυφθεί: Ο Μπάιντεν είναι υποψήφιος για επανεκλογή του επόμενου έτους.

Υπήρχε ένας αέρας αναπόφευκτου γύρω από την ανακοίνωση. Ο Μπάιντεν ποθούσε τη δουλειά για δεκαετίες, οργανώνοντας αποτυχημένες εκστρατείες το 1988 και το 2008 και στη συνέχεια πέτυχε το 2020, με κίνητρο την ανάγκη να διασωθεί «η ψυχή της Αμερικής» από τον Ντόναλντ Τραμπ. Απολαμβάνει το πιο ισχυρό γραφείο στον κόσμο. Διασκεδάζει πάρα πολύ.

Είναι όμως καλή η ανακοίνωσή του για τους Δημοκρατικούς και την Αμερική; Από την απαισιόδοξη πλευρά, ο Μπάιντεν είναι ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ και θα ήταν 86 ετών στο τέλος μιας δεύτερης θητείας. Ενώ το lockdown για τον κορωνοϊό επέτρεψε στον Μπάιντεν να κάνει εκστρατεία με περιορισμένες δημόσιες εμφανίσεις, αυτή τη φορά θα αντιμετωπίσει ένα εξαντλητικό πρόγραμμα. Αναμένετε τα δεξιά μέσα ενημέρωσης να κάνουν πολλά από αυτά που θα συνέβαιναν αν ο Μπάιντεν ήταν ανίκανος ή πέθαινε: Πρόεδρος Καμάλα Χάρις. Οι Ρεπουμπλικάνοι που αγωνίστηκαν να μετατρέψουν τον Μπάιντεν σε μπαμπούλα όπως έκαναν η Χίλαρι Κλίντον μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες με τον αναπληρωτή του.

Ένα άλλο πρόβλημα: υπάρχει ένα επικίνδυνο χάσμα μεταξύ των δημοκρατικών αξιωματούχων και του δημόσιου αισθήματος. Το κόμμα απέτυχε να προσφέρει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση: ο Χάρις είναι πολύ αντιδημοφιλής, ο Πιτ Μπούτιγκιγκ πολύ νέος, ο Μπέρνι Σάντερς πολύ μεγάλος, ο Γκάβιν Νιούσομ επίσης η Καλιφόρνια και οι δηλωμένοι αμφισβητίες, ο θεωρητικός συνωμοσίας εμβολίων Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ και ο γκουρού αυτοβοήθειας Μαριάν Γουίλιαμσον, πολύ περιθωριακός . «Η δυναμική που έκανε τον Μπάιντεν υποψήφιο στην πρώτη θέση, το μέτριο μαρκάρισμα και η τοποθέτησή του αρκετή αριστερά, εξακολουθούν να τον προστατεύουν από μια ενοποιημένη αντιπολίτευση σε κάθε πλευρά», έγραψε ο αρθρογράφος Ross Douthat στους New York Times. «Και επωφελήθηκε από τον τρόπο με τον οποίο η πόλωση και ο αντι-Τραμπισμός έχουν προσφέρει έναν πιο ενοποιημένο φιλελευθερισμό, που διαχέεται από ένα πνεύμα εμπιστοσύνης του κατεστημένου που κάνει την ιδέα μιας πρωταρχικής πρόκλησης να φαίνεται όχι απλώς επικίνδυνη αλλά ανυπόληπτη».

Ωστόσο, επτά στους 10 Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένου του 51% των Δημοκρατικών, δεν θέλουν ο Μπάιντεν να είναι υποψήφιος, σχεδόν οι μισοί επικαλούμενοι την ηλικία του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του NBC. Αυτή η έρευνα διαπίστωσε ότι η συνολική βαθμολογία έγκρισης εργασίας του Μπάιντεν είχε πέσει στο 41%. Υποχώρησε έξι πόντους από έναν γενικό Ρεπουμπλικανό.

Το επίπεδο δυσαρέσκειας συνεπάγεται πρόβλημα συμμετοχής. Υπήρξαν απογοητεύσεις σχετικά με τα δικαιώματα των αμβλώσεων, την ασφάλεια των όπλων, τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης, τη φυλετική δικαιοσύνη και τα δικαιώματα ψήφου. Μερικοί προοδευτικοί είναι κουρασμένοι και μπορεί να μείνουν σπίτι. Ο Norman Solomon, εθνικός διευθυντής του RootsAction.org, χορηγός της εκστρατείας Don’t Run Joe, λέει: «Η καταστροφή είναι προβλέψιμη εάν ο Μπάιντεν είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών. Το 2024, θα εκπροσωπούσε το status quo σε μια εποχή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ είναι πλέον πιο διαδεδομένη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τις τελευταίες δεκαετίες. Οι αριθμοί έγκρισης του Μπάιντεν είναι ιδιαίτερα χαμηλοί – τώρα πάνω από 10 μονάδες κάτω από το νερό – ωστόσο το πηλίκο της αλαζονείας στον Λευκό Οίκο είναι εξαιρετικά υψηλό.

Πηγή: theguardian.com /David Smith in Washington

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments