Σύγκρουση στο Σουδάν: Γιατί υπάρχουν μάχες και τι διακυβεύεται στην περιοχή;
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Οι έντονες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σουδάν και της κύριας παραστρατιωτικής δύναμης της χώρας έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους και οδήγησαν χιλιάδες να τραπούν σε φυγή για ασφάλεια, καθώς ένας αναδυόμενος εμφύλιος απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή.
Τι κρύβεται πίσω από τη μάχη;
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στα μέσα Απριλίου εν μέσω μιας φαινομενικής διαμάχης για την εξουσία μεταξύ των δύο βασικών φατριών του στρατιωτικού καθεστώτος. Οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις είναι γενικά πιστές στον στρατηγό Abdel Fattah al-Burhan, τον de facto ηγέτη της χώρας, ενώ οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μια συλλογή πολιτοφυλακών, ακολουθούν τον πρώην πολέμαρχο στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστό ως Χεμένττι.
Ο αγώνας για την εξουσία έχει τις ρίζες του στα χρόνια πριν από την εξέγερση του 2019 που ανέτρεψε τον δικτατορικό ηγέτη Omar al-Bashir, ο οποίος δημιούργησε τρομερές δυνάμεις ασφαλείας τις οποίες έθεσε επίτηδες ο ένας εναντίον του άλλου.
Όταν μια προσπάθεια μετάβασης σε μια δημοκρατική κυβέρνηση υπό την ηγεσία των πολιτών υποχώρησε μετά την πτώση του Μπασίρ, μια τελική αναμέτρηση φάνηκε αναπόφευκτη, με διπλωμάτες στο Χαρτούμ να προειδοποιούν στις αρχές του 2022 ότι φοβούνταν ένα τέτοιο ξέσπασμα βίας. Τις εβδομάδες πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις, οι εντάσεις είχαν αυξηθεί περαιτέρω.
Πώς αναπτύχθηκαν οι στρατιωτικές αντιπαλότητες;
Η RSF ιδρύθηκε από τον Μπασίρ για να συντρίψει μια εξέγερση στο Νταρφούρ που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια λόγω της πολιτικής και οικονομικής περιθωριοποίησης του τοπικού πληθυσμού από την κεντρική κυβέρνηση του Σουδάν. Το RSF ήταν επίσης γνωστό με το όνομα Janjaweed, το οποίο συνδέθηκε με εκτεταμένες φρικαλεότητες.
Το 2013, ο Μπασίρ μετέτρεψε τους Janjaweed σε μια ημι-οργανωμένη παραστρατιωτική δύναμη και έδωσε στους ηγέτες τους στρατιωτικές τάξεις πριν τους αναπτύξει για να συντρίψουν μια εξέγερση στο Νότιο Νταρφούρ και στη συνέχεια στείλει πολλούς να πολεμήσουν στον πόλεμο στην Υεμένη και αργότερα στη Λιβύη. Οι RSF, με επικεφαλής τον Hemedti, και οι τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις υπό τον Μπουρχάν συνεργάστηκαν για να εκδιώξουν τον Μπασίρ το 2019. Στη συνέχεια, οι RSF διέλυσαν μια ειρηνική κατάληψη που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το στρατιωτικό αρχηγείο στο Χαρτούμ, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους και βίασαν δεκάδες άλλους .
Μια συμφωνία κατανομής της εξουσίας με τους αμάχους που ηγήθηκαν των διαδηλώσεων κατά του Μπασίρ, η οποία υποτίθεται ότι θα επιφέρει μια μετάβαση προς μια δημοκρατική κυβέρνηση, διακόπηκε από πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021. Το πραξικόπημα επανέφερε τον στρατό στην εξουσία, αλλά αντιμετώπισε εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες, ανανεωμένη απομόνωση και βαθύτερα οικονομικά δεινά. Ο Χεμέντι αιωρήθηκε πίσω από το σχέδιο για μια νέα μετάβαση, φέρνοντας στην επιφάνεια τις εντάσεις με τον Μπουρχάν. Ο Hemedti έχει τεράστιο πλούτο που προέρχεται από την εξαγωγή χρυσού από παράνομα ορυχεία και διοικεί δεκάδες χιλιάδες βετεράνους που έχουν σκληραγωγηθεί στη μάχη. Εδώ και καιρό αμφισβητούσε τη θέση του ως επίσημου αναπληρωτή στο κυβερνών συμβούλιο του Σουδάν.
Πηγή: theguardian.com/Adam Fulton and Oliver Holmes
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας