Με αφορμή το εναλλακτικό σχέδιο «Δήμητρα», πολλαπλασιάστηκαν οι διαδικτυακές προσεγγίσεις του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 με όρους ατομικής ψυχολογίας και τίποτα παραπάνω. Ο Γιάνης με ένα Νι εκλαμβάνεται από πολλούς ως ένας περιφερόμενος αυτάρεσκος ηγέτης στη ριζοσπαστική αριστερά, ο οποίος επιδίδεται σε εκκεντρικές παραδοξολογίες για να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν παύει να είναι πριν από όλα ένας πολιτικός πρώτης γραμμής, πρόεδρος κόμματος, ο οποίος αντιμετωπίζει ζήτημα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
Εκ πρώτης όψεως, βέβαια, το κλείσιμο των τραπεζών και η επάνοδος σε εθνικό νόμισμα κεντρίζουν το ενδιαφέρον δημοσιογράφων και πολιτικών. Πώς είναι δυνατόν ο πρώην υπουργός Οικονομικών να θέτει εκ νέου και σε ελάχιστη απόσταση από τις ερχόμενες εκλογές ζήτημα αναβίωσης του δεύτερου μισού το 2015; Επιθυμεί να «κάψει» πρόωρα το χαρτί του; Είναι εκδήλωση αυτοκαταστροφής; Πέρα από ψυχογραφήματα, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται αναλυτικά σε ένα ενδεχόμενο, σε μια προοπτική, που δεν πρόκειται να μετουσιωθεί σε απτή πολιτική πράξη. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 γνωρίζει καλά ότι δεν πρόκειται να κυβερνήσει και, άρα, να εφαρμόσει στην πράξη την «Δήμητρα», την οποία παρουσιάζει στους πολίτες, χωρίς να εννοεί ότι θα την πραγματοποιήσει. Η «Δήμητρα» του Γιάνη δεν είναι βέβαια μια πολιτική πρόταση «ευρείας αποδοχής». Ο Βαρουφάκης βλέπει ότι επιστρέφει στην Βουλή, όταν ο ριζοσπαστικός λόγος του βρίσκει πρόθυμα ακροατήρια. Εν προκειμένω, ο εκλογικός του σχεδιασμός επικεντρώνεται στους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια. Κι αυτούς ακριβώς επιθυμεί να εκφράσει πολιτικά.
Την ίδια στιγμή, η αναγγελία της «Δήμητρας» καθιστά τον πρώην υπουργό Οικονομικών κύριο εκφραστή του αριστερού ριζοσπαστισμού, γεγονός που τον κάνει πολιτικά συμπαθή στο αντισυστημικό τμήμα της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και του επιτρέπει να ελπίζει βάσιμα σε πολύτιμα εκλογικά οφέλη, δεδομένου μάλιστα ότι η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση είναι οριακή, κινείται γύρω στο 3,5% κατά μέσο όρο. Αυτός ο αντισυστημισμός λειτουργεί και ως στήριγμα για την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού η πρόταση για κλείσιμο των τραπεζών υπονομεύει τα πολιτικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για μια υπεύθυνη «προοδευτική διακυβέρνηση».
Το προφίλ του πρώην υπουργού έχει επίσης φιλοτεχνηθεί. Και είναι το πολιτικό προφίλ του «αγωνιστή» εναντίον των τραπεζών και του υποστηρικτή των δικαίων των δανειοληπτών. . Οι Τράπεζες ο μεγάλος εχθρός όχι μόνο των δανειοληπτών, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που αναγκάζονται να δανειστούν με επιτόκια τσουχτερά και σχεδόν τοκογλυφικά. Αυτός ο στόχος. Από εκεί θέλει να αλιεύσει ψήφους, τις οποίες δεν φαίνεται να σκοπεύει να «μοιραστεί» με τον Αλέξη Τσίπρα σε μια «προοδευτική διακυβέρνηση». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρωταρχικός πολιτικός αντίπαλός του, η σχέση μαζί του είναι ανταγωνιστική λόγω του μεγάλου μίσους που χωρίζει τους δύο άνδρες από την περίοδο της «πρώτης φορά αριστερά». Και ο Γιάνης δείχνει διατεθειμένος να πάρει το πολιτικό του αίμα πίσω.