Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κάλεσε εξ νέου το Κογκρέσο να ;ψηφίσει αύξηση ή αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους και να την κάνει πράξη χωρίς όρους”, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να συνδέσουν την αύξηση του ανώτατου ορίου με τη μείωση του χρέους. . Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε στις 17 Απριλίου από τον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι, προτείνει περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε αντάλλαγμα, αναλαμβάνουν να ανεβάσουν το πλαφόν στα 1.500 δισ. δολάρια. Εάν αυτό το επίπεδο δεν επιτευχθεί έως τις 31 Μαρτίου 2024, τότε θα χρειαστεί νέα ψηφοφορία για να επιτραπεί η συνέχιση της αύξησης του χρέους.
Μέχρι στιγμής, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν επί του θέματος, με κίνδυνο να δουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρεοκοπήσουν το χρέος τους « πιθανώς στις αρχές Ιουνίου », όπως προειδοποίησε η Moody Analytics. Ωστόσο, μια χρεοκοπία, άνευ προηγουμένου στην ιστορία της χώρας, « θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή », υπογράμμισε η Τζάνετ Γέλεν, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφωνήθηκε στην Καλιφόρνια. « Μακροπρόθεσμα, μια χρεοκοπία θα αύξανε το κόστος δανεισμού και οι μελλοντικές μας επενδύσεις θα ήταν σημαντικά ακριβότερες », επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών.
Υπό αυτές τις συνθήκες, «το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει για να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους. Πρέπει να το κάνει χωρίς όρους. Και δεν πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή », είπε η Τζάνετ Γέλεν. Το θέμα της αντιπαράθεσης μεταξύ Λευκού Οίκου και Βουλής των Αντιπροσώπων, με πλειοψηφία Ρεπουμπλικανών, για αρκετές εβδομάδες, το ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους πήρε νέα πολιτική τροπή την Τρίτη με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του προέδρου Τζο Μπάιντεν για νέο θητεία το 2024.
Υπό αυτές τις συνθήκες, «το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει για να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους. Πρέπει να το κάνει χωρίς όρους. Και δεν πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή », είπε η Τζάνετ Γέλεν. Το θέμα της αντιπαράθεσης μεταξύ Λευκού Οίκου και Βουλής των Αντιπροσώπων, με πλειοψηφία Ρεπουμπλικάνων, για αρκετές εβδομάδες, το ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους πήρε νέα πολιτική τροπή την Τρίτη με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του προέδρου Τζο Μπάιντεν για νέο θητεία το 2024.