Global News

Les Echos: Η Μ. Βρετανία ζητεί να μην απομονωθεί η Κίνα

Νέο δόγμα έχει συντάξει το Λονδίνο έναντι του Πεκίνου, ύστερα από μια σημαντική περίοδο εχθρότητας που επακολούθησε το Brexit.

Στα μισά του δρόμου μεταξύ της «χρυσής εποχής» της εποχής Κάμερον και του διπλωματικού ψύχους που συνόδευε το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο μετριάζει τον λόγο του για την Κίνα. Η δεύτερη παγκόσμια δύναμη, που βρίσκεται στη μαύρη λίστα από τη βρετανική συντηρητική δεξιά, δεν πρέπει να απομονωθεί, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι σε ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει το βράδυ της Τρίτης. «Θα ήταν ξεκάθαρο και εύκολο -ίσως και ικανοποιητικό- για μένα να κηρύξω νέο ψυχρό πόλεμο», αλλά θα ήταν «λάθος, γιατί θα ήταν προδοσία των εθνικών μας συμφερόντων και εσκεμμένη περιφρόνηση του σύγχρονου κόσμου», είπε στους πρεσβευτές και τους ύπατους επιτρόπους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτή η ομιλία, που εκφωνήθηκε στην κατοικία του Mansion House στο Λονδίνο, συνήθως αφορά σε ολόκληρη τη βρετανική εξωτερική πολιτική. Φέτος, είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην Κίνα, σε μια εποχή που ο Κινέζος πρεσβευτής στο Παρίσι προκάλεσε κατακραυγή αρνούμενος την κυριαρχία των χωρών που προέρχονται από τη Σοβιετική Ένωση και αμφισβητώντας τη συμμετοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι, απορρίπτει κάθε πειρασμό να χαρακτηρίσει το Πεκίνο «απειλή», όπως πρότεινε η βραχύβια Πρωθυπουργός, Λιζ Τρας. Έτσι απομακρύνεται από ένα κοινοβουλευτικό περιθώριο εχθρικό προς την Κίνα, ειδικά μετά τον νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ και την καταστολή των Ουιγούρων.

Ο Τ. Κλέβερλι προειδοποιεί ότι «κανένα σημαντικό πρόβλημα – από την κλιματική αλλαγή μέχρι την πρόληψη της πανδημίας, την οικονομική σταθερότητα και τη διάδοση των πυρηνικών όπλων – δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την Κίνα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο