Διεθνή

Μήνυμα λιτότητας από την Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας

Μήνυμα λιτότητας από την Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας

Πηγή Φωτογραφίας: La Tribune AURA

Για τη μείωση του πληθωρισμού και την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη, η κυβέρνηση πρέπει να τερματίσει τη γενναιόδωρη πολιτική δαπανών που υιοθέτησε από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, έγραψε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας François Villeroy de Galhau σε επιστολή προς τον πρόεδρο Emmanuel Macron, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση του πληθωρισμού, αυτής της «κοινωνικής και οικονομικής ασθένειας» που εξαπλώνεται σε αγαθά και υπηρεσίες πέρα από τα τρόφιμα και την ενέργεια, έγραψε ο Villeroy de Galhau.

Μια φιλόδοξη νομισματική πολιτική και αρκετές κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις «κάτω από το 2%», το οποίο η Κεντρική Τράπεζα αναμένει να επιτευχθεί μεταξύ «του τέλους του 2024 και του τέλους του 2025».

Η γενική άνοδος των τιμών, που αρχικά προκλήθηκε από σοβαρές διαταραχές του εφοδιασμού λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξαπλώνεται τώρα σε αγαθά και υπηρεσίες πέραν της ενέργειας και των τροφίμων, καθώς το υψηλό κόστος παραγωγής διαχέεται στις τελικές τιμές.

Η Villeroy de Galhau προέτρεψε έτσι την κυβέρνηση να τερματίσει την πολιτική δαπανών «ό,τι χρειαστεί» που στόχο είχε να αντιμετωπίσει τις χειρότερες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και μέσα σε τρία χρόνια, εξασφάλισε την εκρηκτική αύξηση των δημόσιων δαπανών κατά 240 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 10% του γαλλικού ΑΕΠ.

Η «ασπίδα τιμών» ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ που εισήγαγε η Γαλλία μετά την εισβολή της Ουκρανίας το 2022 για την παροχή γενικής στήριξης σε όλα τα γαλλικά νοικοκυριά αποδείχθηκε επιτυχής στη διατήρηση του γαλλικού πληθωρισμού στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Ωστόσο, δεν θεωρείται πλέον απαραίτητη, καθώς τα επίπεδα χρέους και ελλείμματος έχουν ξεπεράσει τα όρια.

Σύμφωνα με τον Villeroy de Galhau, τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στα φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας.

«Το ετήσιο έλλειμμά μας πρόκειται να είναι ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ», προειδοποιεί στην επιστολή, ενώ «το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 111,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα – πολύ πάνω από το περίπου 90% του μέσου όρου της ευρωζώνης και το ανώτατο όριο χρέους 60% των δημοσιονομικών κανόνων.».

Πάνω σε μια σκληρή νομισματική πολιτική, η οποία είδε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξάνει τα επιτόκια πέντε φορές τον τελευταίο χρόνο, ο Villeroy de Galhau ενθάρρυνε τη Γαλλία, μαζί με τους Ευρωπαίους ομολόγους της, να προχωρήσει με επιτυχία στη μετάβαση τόσο στον ενεργειακό όσο και στον ψηφιακό τομέα και να απελευθερώσει την αγορά εργασίας για την επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων και την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη, μειώνοντας παράλληλα τον πληθωρισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα εισέλθει σε ένα «επιταχυνόμενο» πρόγραμμα μείωσης του χρέους για τη μείωση του δημόσιου χρέους από το 111,6% στο 108,3% του ΑΕΠ έως το 2027, το οποίο έχει ως στόχο να δώσει στη Γαλλία «περιθώρια» για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις μελλοντικές οικονομικές κρίσεις. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προειδοποίησαν ότι αυτό σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύματος λιτότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την Τετάρτη πρόταση για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας. Οι κανόνες για το έλλειμμα 3%/ΑΕΠ και το χρέος 60%/ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνουν, αν και θα πρέπει να εισαχθούν ειδικά σχέδια για τη μείωση του χρέους ανά χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments