Την ικανοποίησή της εκφράζει η Μόσχα για την τηλεφωνική επικοινωνία του Β. Ζελένσκι με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίγνγκ.
Για τη ρωσική πλευρά, είναι σημαντικό ότι αναλήφθηκε πρωτοβουλία για να διερευνηθούν οι όροι για την έναρξη ειρηνικών συνομιλιών και διαπραγματεύσεων.
«Από την πλευρά μας, σημειώνουμε το γεγονός ότι η κινεζική πλευρά είναι έτοιμη να κάνει προσπάθειες προκειμένου να συγκροτηθεί μία διαδικασία διαπραγμάτευσης», σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι επισημαίνει, από την πλευρά του, πως είχε μια «μακρά και ουσιαστική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, σε αυτήν την πρώτη επαφή των δύο ανδρών από την έναρξη του πολέμου στα ουκρανικά εδάφη.
Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι το τηλεφώνημα ανάμεσα στους δύο ηγέτες, μαζί με τον διορισμό πρεσβευτή στο Πεκίνο, θα «δώσουν μια ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων».
Από την μεριά της, η Κίνα επιβεβαίωσε την κλήση, προσθέτοντας ότι «στάθηκε πάντα στο πλευρό της ειρήνης».
Μέχρι τώρα, το Πεκίνο προσπαθούσε να επιδείξει ουδέτερη στάση για τη ρωσική εισβολή, Εντούτοις, ποτέ δεν καταδίκασε την εισβολή και τον περασμένο μήνα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι πραγματοποίησε διήμερη κρατική επίσκεψη στη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι, για τον πρόεδρο της Κίνας, ο Β. Πούτιν είναι «ένας αγαπημένος φίλος» και επέμεινε ότι η Κίνα στέκεται στην σωστή πλευρά της Ιστορίας.
Επισημαίνεται ακόμη πως, για το Πεκίνο, βάση ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία είναι το ειρηνευτικό σχέδιο των δώδεκα σημείων, το οποίο έχει εκπονήσει η κινεζική πλευρά. Είναι ωστόσο ένα γενικόλογο σχέδιο διαλόγου και ειρήνευσης, με αναφορά σε βασικές αρχές διεθνούς δικαίου. Το σχέδιο είναι ελεύθερα προσβάσιμο και στο διαδίκτυο και αναφέρεται πρωταρχικά στον σεβασμό της εθνικής ανεξαρτησίας κάθε κρατικής οντότητας, στην εγκατάλειψη της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας, την επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, την απομείωση των στρατηγικών κινδύνων, στην πρόσθετη και αποτελεσματική προστασία άμαχου πληθυσμού, καθώς επίσης και την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης.