Πολιτική

Το σχέδιο «Δήμητρα» φαίνεται να γκρεμίζει την «προοδευτική κυβέρνηση»

Το σχέδιο «Δήμητρα» φαίνεται να γκρεμίζει την «προοδευτική κυβέρνηση»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Το ενδεχόμενο υλοποίησης της «προοδευτικής κυβέρνησης» απομακρύνει το σχέδιο «Δήμητρα» με κλειστές τράπεζες του ΜέΡΑ25

Συγκεκριμένα, η εν λόγω πρόταση του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη για συναλλαγές χωρίς ευρώ ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει το αφήγημα της προοδευτικής κυβέρνησης, μιλώντας πλέον για «κυβέρνηση ανοχής», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης απέκλεισε οποιοδήποτε σενάριο συγκυβέρνησης.

Μάλιστα το ΜέΡΑ25, που όπως φαίνεται απήλαυσε τις αντιδράσεις που προκάλεσε το σχέδιο «Δήμητρα», ανακοίνωσε το «Οδυσσέας», αυτή την φορά για τα κόκκινα δάνεια.

Ειδικότερα, το σχέδιο «Δήμητρα», όπως περιέγραψε ο κ. Βαρουφάκης, θα χρησιμεύει για μεταβίβαση εισοδηματικών ενισχύσεων και ως εναλλακτικό σύστημα δωρεάν πληρωμών, αλλά σε περίπτωση κρίσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γενικευμένο σύστημα πληρωμών.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν, σε νέες δηλώσεις του, τόνισε ότι «το νόμισμα δεν είναι φετίχ για εμάς» ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «ψηφιακό ευρώ».

Το ενδεχόμενο κυβέρνησης ανοχής «Μια κυβέρνηση μπορεί να στηριχθεί είτε με τη συμμετοχή είτε με την ανοχή κάποιου», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τα σενάρια της επομένης της 21ης Μαΐου, αφήνοντας να αιωρείται το σενάριο κυβέρνησης ανοχής.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ένα κόμμα του 3% – 4% να επιβάλει το πρόγραμμά του» σε ένα σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ζητήσει ανοχή του ΜέΡΑ25 και όχι τη συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα.

Μπλόκο και από Ανδρουλάκη Το ενδεχόμενο συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης που περιλαμβάνει το ΜέΡΑ25, απέρριψε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τον κ. Βαρουφάκη και τους πρωταγωνιστές της δραχμής».

Πολύ δύσκολη η συμμαχία με Βαρουφάκη «Προβληματικές» χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, τις δηλώσεις για το πρόγραμμα «Δήμητρα», προσθέτοντας πως είναι «δύσκολη» μια συνεργασία με το ΜέΡΑ25.

Ο κ. Κούλογλου εκτίμησε πως οι δηλώσεις από πλευράς ΜέΡΑ25 για το πρόγραμμα «Δήμητρα» γίνονται επειδή έχει συμμαχήσει με τη ΛΑΕ, που είναι υπέρ της αποχώρησης της χώρας από το ευρώ, τονίζοντας πως μια συμμαχία με τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε.

Σε ερώτηση που δέχθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» σχετικά με τον εάν θα ήταν αδύνατη η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τον Γιάνη Βαρουφάκη σημείωσε πως «για μένα είναι πολύ δύσκολη», προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να είχαν γίνει συζητήσεις όχι μόνο με τον κύριο Βαρουφάκη, αλλά και με το ΠΑΣΟΚ επίσης εδώ και πάρα πολλούς μήνες για ένα κοινό ενιαίο πρόγραμμα, ώστε τέτοιου είδους ζητήματα να είχανε ξεκαθαρίσει. Να είχε υπάρξει ένα κοινό πρόγραμμα, κάποια συμφωνία και με αυτό το πρόγραμμα να πήγαινε στις εκλογές».

Στον αντίποδα, «τώρα είμαστε ένα μήνα πριν ο καθένας κοιτάει να κερδίσει μεγαλύτερο ποσοστό το δικό του κόμμα» αντέτεινε ο κ. Κούλογλου, προσθέτοντας πως «εγώ θεωρώ ότι μια συμμαχία με τον κ. Βαρουφάκη θα ήταν πολύ δύσκολη. Θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα παρά θα έλυνε», σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε ως έναν πιο φυσιολογικό εταίρο, με τον οποίο «θα έπρεπε να είχαν στηθεί ήδη γέφυρες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments