Κόσμος

Διχάζεται ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός μπροστά στους κανόνες της ΕΕ για το χρέος

Διχάζεται ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός μπροστά στους κανόνες της ΕΕ για το χρέος

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας είναι διχασμένος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για το χρέος, με υψηλά στελέχη των Πρασίνων να επικρίνουν την Τρίτη τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) για τη σκληρή στάση του ως προς την ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και όχι την χαλάρωσή τους.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη νομοθετική της πρόταση για τους κανόνες της ΕΕ για το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης), με την οποία θέλει να καταστήσει την εφαρμογή των κανόνων πιο στοχευμένη για την κάθε χώρα της ΕΕ ξεχωριστά.

Μόλις μία ημέρα πριν από την υποβολή της πρότασης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) μίλησε κατά της χαλάρωσης των κανόνων, επιμένοντας στις ελάχιστες απαιτήσεις για την ετήσια μείωση του χρέους των υπερχρεωμένων κρατών μελών, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, όχι να τους χαλαρώσουμε», έγραψε σε άρθρο του την Τρίτη στους Financial Times.

Στο άρθρο, ο Λίντνερ επανέλαβε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία είχε σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανεπίσημο έγγραφο νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός», έγραψε ο Λίντνερ. Εάν η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν ληφθεί επαρκώς υπόψη, «η αλλαγή των κανόνων δεν θα ήταν σκόπιμη», έγραψε, αμφισβητώντας τη συνολική μεταρρύθμιση.

Ωστόσο, τα λόγια του προκάλεσαν έντονες επικρίσεις από το εσωτερικό του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού.

«Θα ήταν φρόνιμο για όλα τα μέλη του συνασπισμού να περιμένουν πρώτα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να τις εξετάσουν λεπτομερώς προτού τις κρεμάσουν στα μανταλάκια», δήλωσε στη EURACTIV ο Άντον Χοφρέιτερ (Πράσινοι), επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη γερμανική Μπούντεσταγκ.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια συγκρουσιακή προσέγγιση δεν αποδεικνύεται σχεδόν ποτέ χρήσιμη», είπε, επικρίνοντας τον Λίντνερ για τη δημόσια πίεση της τελευταίας στιγμής.

Για τον Χοφρέιτερ, ο σκοπός της μεταρρύθμισης είναι κυρίως να επιτρέψει στα κράτη μέλη της ΕΕ να επενδύσουν σε τεχνολογίες φιλικές προς το κλίμα. «Για το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη της ΕΕ χρειάζονται επαρκή δημοσιονομικά περιθώρια και δημοσιονομικούς κανόνες που να λειτουργούν για όλους», δήλωσε.

Ο Λίντνερ, επίσης, πρέπει «να αναγνωρίσει ότι οι σημερινοί κανόνες δεν λειτουργούν», δήλωσε ο Χοφρέιτερ.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι δεν θα παρατείνει την εφαρμογή μιας εξαίρεσης από τους δημοσιονομικούς κανόνες, η οποία επέτρεπε στα κράτη μέλη να έχουν υψηλότερο χρέος και ελλείμματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στοχεύουν να ολοκληρώσουν τη μεταρρύθμιση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ώστε οι νέοι κανόνες να μπορούν να εφαρμοστούν στους εθνικούς προϋπολογισμούς ήδη από το 2024.

«Η ρητορική του Λίντνερ είναι πιο σκληρή από τη διαπραγματευτική του εντολή», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Ράσμους Άντρεσεν, επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η Επιτροπή της ΕΕ δεν θα πρέπει να ακούει υπερβολικά το Βερολίνο, αλλά να παρουσιάσει μια πρόταση που να ταιριάζει οικονομικά στην εποχή, να ενισχύει τις πράσινες επενδύσεις και να αποτρέπει τον κοινωνικό διχασμό», δήλωσε ο Άντρεσεν στη EURACTIV.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments