Διεθνή

Η Γερμανία προσβλέπει σε υψηλότερη ανάπτυξη

Η Γερμανία προσβλέπει σε υψηλότερη ανάπτυξη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας αναμένει αύξηση του ΑΕΠ 0,4% το 2024.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας αναμένει αύξηση του ΑΕΠ 0,4% το 2024. Ο ομόλογός του στο χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, επίσης φιλελεύθερος, θέλει να χρησιμοποιήσει τα πρόσθετα έσοδα για να επιταχύνει τη μείωση του χρέους της χώρας, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι πρέπει να συμπαραταχθούν.

Πολύ απρόθυμος στην ιδέα της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας, ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, αποφάσισε να μην αλλάξει τίποτα στη Γερμανία. Υπό τη διακυβέρνησή του, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς υιοθέτησε  αυστηρό πρόγραμμα σταθερότητας.

Το γερμανικό δημόσιο έλλειμμα θα πρέπει επομένως να μειωθεί από 4,25% του ΑΕΠ φέτος σε… 0,75% από το 2025. Ο φιλελεύθερος υπουργός είναι ακόμη πιο σίγουρος ότι το έλλειμμα το 2023 περιλαμβάνει την υπόθεση της πλήρους χρήσης της ενεργειακής ασπίδας των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τη χρήση τους.

Χωρίς αυτήν την υπόθεση, «ο λόγος του δημοσίου ελλείμματος θα ανερχόταν σε περίπου 1,25% του ΑΕΠ το 2023 σύμφωνα με τις προβλέψεις», διευκρινίζει το φιλελεύθερο υπουργείο Οικονομικών. Ο Οικολόγος Υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, από την πλευρά του. έθεσε την ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που δεν καταναλώνονται σε αυτό το ταμείο για άλλες δαπάνες, ιδίως για τη στήριξη του κατασκευαστικού τομέα, αλλά ο Κ. Λίντνερ αντιτίθεται. Είναι αποφασισμένος να το εκμεταλλευτεί για να μειώσει το δημόσιο χρέος.

Από την κορυφή του 67,75% του ΑΕΠ το 2023, θα πρέπει να μειωθεί για να επιστρέψει στο 65,25% το 2026, σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας. Επίπεδο ακόμη υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό κανόνα του 60% του ΑΕΠ με τον οποίο ο Κρίστιαν Λίντνερ δεν είναι ικανοποιημένος και που ενισχύει την αποφασιστικότητά του να γυρίσει την πλάτη του στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των ετών της κρίσης. Προτεραιότητα είναι να «διασφαλιστεί η ικανότητα δράσης της οικονομικής πολιτικής και να εξασφαλιστούν χώροι ελευθερίας για τις μελλοντικές γενιές», επιμένει το υπουργείο του.

Ο τόνος δίνεται στον ίδιο τον γερμανικό συνασπισμό, ο οποίος έχει μεγάλη ανάγκη από πρόσθετα οικονομικά μέσα για να δώσει νέα ορμή στην οικονομία της χώρας. Ο υπουργός Οικονομίας διπλασίασε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη για το τρέχον έτος, από 0,2% τον Ιανουάριο σε 0,4% τώρα, πριν από 1,6% το 2024.

Ωστόσο, αυτό κρατά τη Γερμανία στο πίσω μέρος του ευρωπαϊκού πακέτου, μαζί με τις Σκανδιναβικές χώρες, ακόμα κι αν «τα μέτρα σταθεροποίησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αποδίδουν καρπούς», όπως δήλωσε ο Ρ. Χάμπεκ. Η ανάκαμψη του επιχειρηματικού κλίματος και της βιομηχανικής δραστηριότητας δίνει ελπίδες για μια ελαφρά άνοδο της οικονομίας κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η οποία θα επέτρεπε στην οικονομία να ξεφύγει από μια τεχνική ύφεση που φαινόταν αναπόφευκτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments