Άδωνις: Θέλουμε ισχυρή αυτοδύναμη διακυβέρνηση Μητσοτάκη
Συνέντευξη παραχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον σταθμό Pagenews. Ο Άδωνις μίλησε για όλα τα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας στην δημοσιογράφο Σοφία Χύτου.
Πιο ειδικά, σε ό,τι αφορά το δίλημμα για αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως «εμείς στην Νέα Δημοκρατία θέλουμε ισχυρή διακυβέρνηση, κυβέρνηση αυτοδύναμη, με το μπόνους των εδρών. Δεν επιθυμούμε μια κυβέρνηση των 151 ή των 152 εδρών, με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά αγωνιζόμαστε για μία κυβέρνηση που να μπορεί να κυβερνήσει στ’ αλήθεια. Μάλιστα, επειδή είναι πιθανόν από την επόμενη χρονιά να εκκινήσει διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, είναι αναγκαίο να υπάρχει μια όσο το δυνατόν ισχυρότερη πλειοψηφία σε έδρες.
Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά με βάση το ότι αυτή θα είναι η βούληση του ελληνικού λαού. Σε αυτήν την περίπτωση, πρωθυπουργός θα είναι ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος. Πιθανός κυβερνητικός εταίρος θα είναι το ΠΑΣΟΚ, αν βέβαια συμφωνήσουμε. Με το ΠΑΣΟΚ έχουμε συγκυβερνήσει και στο παρελθόν και συμφωνούμε στα βασικά. Τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε μετά από συζητήσεις».
Σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ ως πιθανό κυβερνητικό εταίρο της ΝΔ, ο Άδωνις διευκρίνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ θέτει ως προαπαιτούμενο το «ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας». Κι αφού θέτει όρο, δεν είναι διάλογος αυτό που προτείνει. Προσωπικά, θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Είμαι αντίθετος με την απλή αναλογική. Την βρίσκω σφόδρα αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα. Θεωρώ πως εκείνοι που την βρίσκουν δημοκρατικό σύστημα, δεν ξέρουν τι τους γίνεται».
«Εγώ συμφωνώ με τις παλαιότερες θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την απλή αναλογική», συνέχισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, «το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε το «μπόνους» με τον Νόμο Σκανδαλίδη. Και πράγματι, χωρίς μπόνους δεν μπορεί να υπάρχει δημοκρατία, γιατί το μεγάλο κόμμα εκβιάζεται από το μικρό. Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά καταψήφισε στη Βουλή την απλή αναλογική, με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει ένα μικρό κόμμα να εκβιάζει ένα μεγάλο κόμμα. Η απλή αναλογική είναι ένα φρικώδες σύστημα, διότι επιτρέπει σε ένα κόμμα που θα πάρει 10% των ψήφων να εκβιάζει ένα κόμμα που θα πάρει 35% – αυτό για μένα είναι αδιανόητο. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πλούσια παράδοση σε κυβερνήσεις συνεργασίας, είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός να μην είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Το αντίθετο είναι η εξαίρεση, δεν είναι ο κανόνας. Για παράδειγμα, στην Γερμανία, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος γίνεται καγκελάριος.
Ας πάρουμε όμως την αντίθετη περίπτωση. Ας υποθέσουμε ότι εγώ έχω άδικο σε σχέση με την απλή αναλογική. Ο Α. Τσίπρας ζητεί συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το Μέρα25 και το ΚΚΕ. Τι συνέβη χθες; Δεν πέρασαν ούτε 15 λεπτά από τη στιγμή που ο Α. Τσίπρας έκανε την γνωστή δήλωση για την κυβέρνηση ανοχής. Ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε, λέγοντας: «Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο. Να με φτύσετε!». Το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ ακολούθησαν την ίδια αρνητική στάση. ‘Ετσι λοιπόν έχουμε τα κόμματα που ομνύουν στην απλή αναλογική, να ξορκίζουν την συνεργασία! Είναι λοιπόν λογικό να υπερασπιζόμαστε την απλή αναλογική όταν έχουμε αυτές τις αντιδράσεις από τους υποστηρικτές της;».
Σε σχέση με το εάν οι μετακλητοί υπάλληλοι αυξήθηκαν ή μειώθηκαν επί ΝΔ, ο Άδωνις ήταν ξεκάθαρος: «Είναι ψευδές πως έχουν αυξηθεί οι μετακλητοί υπάλληλοι. Αυτό που συνέβη είναι ότι, στον νέο τρόπο καταγραφής των μετακλητών υπαλλήλων, μετράμε και τους δήμους. Στην γενική κυβέρνηση όμως, δηλαδή στα Υπουργεία, είμαστε σήμερα 35% πιο κάτω σε μετακλητούς δημοσίους υπαλλήλους από ό, τι πριν».
Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων
«Πριν από όλα, επί Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έγινε καμία παρακολούθηση τηλεφώνου κάποιου πολιτικού αντιπάλου. Ας δεχτώ όμως ότι η ΕΥΠ έκανε κάποια νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Μα επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν ξέρουμε ότι παρακολουθούσαν τον κ. Βαρουφάκη ‘ή τον κ. Πιτσιόρλα; Η ΕΥΠ παρακολουθεί νομίμως, λοιπόν, ανεξάρτητα από το εάν η κυβέρνηση είναι μονοκομματική ή κυβέρνηση συνεργασίας».
Για το εάν είναι πολιτικά «κανονικές» οι εκλογές στις 21 Μαΐου, ο Α. Γεωργιάδης επισήμανε: «Έχουμε κανονικές εκλογές. Δεν έχουμε demo ή fake εκλογές και εάν το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Μέρα 25 φτάνει για να κάνουν κυβέρνηση ανοχής, ο Βελόπουλος θα ρίξει λευκό και θα την κάνουν την κυβέρνηση ανοχής.
Η απλή αναλογική δεν είναι η κάλπη για να πας χαλαρά, αλλά για να πας πιο σκληρά από ό,τι με ενισχυμένη αναλογική. Το μπόνους εμποδίζει την «κυβέρνηση ηττημένων». Τώρα, όμως, με το λευκό του Βελόπουλου, είναι πιθανή η συγκυβέρνηση των τριών. Η πίεση που θα δεχθούν από τους ψηφοφόρους τους από την επαύριον των εκλογών, θα είναι τεράστια για κυβέρνηση συνεργασίας.Άρα, για να επανέλθει πλήρως η πολιτική σταθερότητα, χρειάζεται μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και ασφαλώς, είναι πιθανό να δούμε, αν δεν προσέξουμε, τον Γιάνη με ένα Νι, με τις Δήμητρες και λοιπά, υπουργό Οικονομικών σε κυβέρνηση συνεργασίας».
Η συζήτηση έφθασε και στο Ζάππειο 1 και 2, καθώς και στον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό, για τον οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «Ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία δεν υπήρξαν ποτέ αντιμνημονιακή δύναμη. Σε καμία διαδήλωση εναντίον του μνημονίου δεν συμμετείχε η ΝΔ. Το Ζάππειο ήταν η δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά, ότι, αν γίνει πρωθυπουργός, θα αλλάξει τους πολλαπλασιαστές και θα μηδενίσει το έλλειμμα, πράγματα που τα έκανε ως Πρωθυπουργός κατά κεραία. Ο Α. Σαμαράς δεν ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, ισχυριζόμενος ότι είχε δύο μεγάλα λάθη: τους πολλαπλασιαστές και το μεγάλο έλλειμμα, το οποίο έφερε και τα μέτρα. Και τα δύο τα άλλαξε ως πρωθυπουργός. Και για να κρατήσει τον κ. Παπαδήμο και το PSI, ο Α. Σαμαράς έχασε 28 βουλευτές, που πήγαν προς τους ΑΝΕΛ. Συνεπώς, μια χαρά κόστος πλήρωσε και η Νέα Δημοκρατία. Λόγω αυτής της επιλογής του, ο Σαμαράς πήρε 19%. Άρα, και η ΝΔ και ο Α. Σαμαράς πλήρωσαν πολιτικό κόστος για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Και η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε ούτε επί Σαμαρά, ούτε το 2008 – 2009 επί Καραμανλή, αλλά στις 6 Μαΐου του 2010, επί Γιώργου Παπανδρέου. Καταληκτικά, ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε καν ζήτημα προσώπου για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Ο κ. Βενιζέλος στήριξε για πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά. Αυτά έπραττε το ΠΑΣΟΚ το 2012, άλλα λέει το ΠΑΣΟΚ το 2023».
Τέλος, ως προς την διαδικτυακή προσπάθεια για την ηθική μείωση της Ελένης Χρονοπούλου, ο Άδωνις ήταν ξεκάθαρος: «Η προσπάθεια στο διαδίκτυο λογαριασμών υποστηρικτών του Σύριζα να «δολοφονήσουν» τον χαρακτήρα της καταγγέλλουσας κ. Χρονοπούλου ήταν φοβερά ανήθικη και είχε ως προφανή πολιτικό στόχο να εκφοβίσουν άλλες να κάνουν παρόμοιες καταγγελίες. Είμαστε όλοι μαζί στο πλευρό της κ. Χρονοπούλου επάνω σε αυτό το θέμα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας