Της Ελένης Μπότα
“Θέλουμε χαμηλά τα τιμολόγια και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να κρατήσουμε χαμηλά τα έξοδα”. Αυτό τόνισε χτες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τα οικονομικά αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χ. Σαχίνης.
Όπως ανέφερε, η ΕΥΔΑΠ προκειμένου να καλύψει το αυξημένο κόστος έχει κάνει τις παρακάτω ενέργειες:
2. Έχει δρομολογήσει μελέτες και διαγωνισμούς σε ενεργοβόρες εγκαταστάσεις της για την αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων, π.χ. αντλιών, με ενεργειακά αποδοτικότερα.
3. Σχεδιάζει να τοποθετήσει συστήματα ενεργειακού ελέγχου (monitoring) των εγκαταστάσεών για βελτίωση των ενεργειακών τους επιδόσεων.
4. Έχει δρομολογήσει διαδικασίες διαγωνισμών για δημιουργία Φ/Β σταθμών με ενεργειακό συμψηφισμό, για τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον, η εταιρεία ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό 4 Φ/Β Σταθμών συνολικής ισχύος 3,5 MW. Ήδη, οι δύο πρώτοι επί εδάφους (συνολική ισχύς 2 MW) βρίσκονται στη διαδικασία ανάδειξης οριστικού αναδόχου και οι άλλοι δύο επί στεγών (συνολική ισχύς 1,5 MW) στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών από την Επιτροπή Διαγωνισμού.
Εν αναμονή της συμμόρφωσης στην απόφαση του ΣτΕ
Όσον αφορά την απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο, ο κ. Σαχίνης είπε ότι βρισκόμαστε εν αναμονή των αποφάσεων (οι σχετικές ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023), ενώ σε ερώτηση του Capital.gr αν η απόφαση αυτή δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία της εταιρείας είπε πως όχι.
Όπως αναφέρει στην οικονομική της έκθεση η εταιρεία:
Σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις των Νομικών Υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ αλλά και εξωτερικών νομικών συμβούλων:
1) το Ελληνικό Δημόσιο διά του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να προβεί σε συμμόρφωση με την υπ’ αρ. 190/2022 Απόφαση της Ολομέλειας, για την αναμεταβίβαση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ (50% + μία μετοχή) από την ΕΕΣΥΠ στο Ελληνικό Δημόσιο.
2) μέχρι την τυχόν λήψη των ανωτέρω αναγκαίων μέτρων από τα αρμόδια όργανα του Ελληνικού Δημοσίου, τα όργανα διοίκησης της ΕΥΔΑΠ οφείλουν να ασκούν τις προβλεπόμενες στο ισχύον νομικό πλαίσιο αρμοδιότητές τους
Η ΕΥΔΑΠ δεν έχει λάβει προς το παρόν καμία γνωστοποίηση από τον βασικό της Μέτοχο σχετικά με την αναμεταβίβαση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της. Η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, εξαντλώντας τις εκ του νόμου δυνατότητές της, έχει, τον Απρίλιο του 2023, αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών, κοινοποιούμενη στην ΕΕΣΥΠ και στο εποπτεύον Υπουργείο, τονίζοντας την αναγκαιότητα η οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση προς την ανωτέρω κατεύθυνση να έχει ολοκληρωθεί εντός του μηνός Ιουλίου 2023, ώστε η σύγκληση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης να πραγματοποιηθεί με νομική ασφάλεια.
Κίνδυνος για το νερό στην Αττική
Για έργα που είναι έτοιμα να γίνουν προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος απώλειας νερού στην Αττική αναφέρθηκε επίσης η διοίκηση.
Όπως τονίστηκε, η ΕΥΔΑΠ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν αναγνωρίσει και αξιολογήσει τον κίνδυνο μη ασφαλούς τροφοδοσίας της Αττικής με νερό, λόγω αστοχίας του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος στο ενωτικό υδραγωγείο, που αποτελεί κυριότητα του Δημοσίου. Στην περίπτωση αυτή που επέλθει αστοχία στην περιοχή εκτιμάται πιθανό προσωρινό έλλειμμα της τάξης του 30%-40% στην ύδρευση της Αθήνας.
Στις 4 Αυγούστου 2022, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απέστειλε επιστολή στην ΕΥΔΑΠ στην οποία αναφέρεται ότι αναμένεται να ανατεθούν στην ΕΥΔΑΠ έργα άμεσης προτεραιότητας για το ΕΥΣ, προϋπολογισμού 78 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), σύμφωνα με τις διαδικασίες του Ν.4412/16 και τους όρους της από 2 Φεβρουαρίου 2022 σύμβασης.
Ωστόσο, το ΥΠΥΜΕ δεν είχε καθορίσει τον τρόπο χρηματοδότησης των έργων, ενώ δεν έχει προχωρήσει και η υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ.
Για την αποφυγή των επιπτώσεων του κινδύνου αυτού η ΕΥΔΑΠ απηύθυνε τον Μάρτιο του 2023, αίτημα προς τα αρμόδια Υπουργεία για τη συγκεκριμενοποίηση του τρόπου χρηματοδότησης και των αναγκαίων προϋποθέσεων υλοποίησης των αναγκαίων έργων βελτίωσης. Σε επιστολή της Διοίκησης τον Απρίλιο του 2023 στο εποπτεύων υπουργείο, σε συνέχεια σχετικής συνάντησης της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΔΑΠ Παγίων, του Υπουργείυ Μεταφορών και Υποδομών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επικοινωνήθηκε ότι η ταχύτερη και πλέον εφικτή λύση ώστε να προχωρήσει το συντομότερο η υλοποίηση των εν λόγω έργων είναι να συναφθεί σύμβαση μεταξύ της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και της ΕΥΔΑΠ Παγίων.
Επενδυτικό Πρόγραμμα
Το 2022 η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος ανήλθε σε 30,5 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 66% σε σύγκριση με την απορρόφηση του 2021, η οποία είχε ανέλθει σε 18,3 εκατ. ευρώ, και αυξημένη κατά 107% από τον μεσο όρο απορρόφησης της προηγούμενης πενταετίας.
Ο κύριος όγκος του επενδυτικού προγράμματος αφορά στα μεγάλα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, αλλά και σε έργα του δικτύου ύδρευσης (τοποθετήσεις νέων παροχών εργασίες δικτύου ύδρευσης, επεκτάσεις, βελτιώσεις και αντικαταστάσεις) και του δικτύου αποχέτευσης (κατασκευή συνδέσεων ακινήτων και δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων, ανακατασκευή καταθλιπτικών αγωγών).
Το προϋπολογισμένο ποσό επενδυτικού προγράμματος για το 2023, ανέρχεται σε 45,9 εκατ. ευρώ, με το 52% να αφορά στα έργα αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής, το 28% έργα ύδρευσης και το 15% έργα αποχέτευσης.
Σχεδόν το 50% των έργων χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.
Πηγή: capital.gr