Ουκρανία: Να χρησιμοποιήσουμε την Κίνα ως μοχλό πίεσης ενάντια στη Ρωσία
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Η Ουκρανία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την Κίνα ως μοχλό, έτσι ώστε αυτή να βοηθήσει στο να κερδίσει το Κίεβο τον πόλεμο ενάντια στην Ρωσία, σύμφωνα με τον Σέρχι Μαρτσένκο, τον υπουργό Οικονομικών της Ουκρανίας.
Οι δηλώσεις του Ουκρανού αξιωματούχου έρχονται λίγο μετά από μια πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Β. Ζελένσκι και του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ. Οι δύο ηγέτες μίλησαν νωρίτερα και για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, πέρυσι τον Φεβρουάριο.
«Δεν είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μπορούμε να τονίσουμε κάτι συγκεκριμένο μετά από αυτή τη συνομιλία, αλλά αυτό που πραγματικά μπορώ να σας πω είναι ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του.
«Κατανοούμε πραγματικά τη σημασία της Κίνας και κατανοούμε πραγματικά τη σημασία για εμάς να δημιουργήσουμε τη δική μας σχέση με την Κίνα και να αποτρέψουμε την Κίνα [από το να υποστηρίξει πλήρως] τη Ρωσία».
Όταν ρωτήθηκε εάν η Κίνα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο καλύτερος φίλος της Ουκρανίας στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού για την ειρήνη, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε, «φυσικά όχι», αντί να κατονομάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους G7 και «όλους τους εταίρους μας» που υποστηρίζουν την Ουκρανία.
Πρόσθεσε, δε, ότι το Κίεβο «πρέπει να χρησιμοποιήσει την Κίνα ως μοχλό για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία «για να πείσει τη Ρωσία να σταματήσει αυτόν τον αιματηρό πόλεμο στην Ουκρανία».
Η Κίνα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα στείλει ειδικούς εκπροσώπους στην Ουκρανία και θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με όλα τα μέρη σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στη σύγκρουση. Η παρέμβαση ακολουθεί μήνες φαινομενικής απροθυμίας να εμπλακεί με το Κίεβο στο ίδιο επίπεδο με τη Μόσχα.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σι είπε στον Ουκρανό ομόλογό του στο τηλεφώνημα ότι το Πεκίνο θα επικεντρωθεί στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Ο Ζελένσκι, εν τω μεταξύ, σημείωσε μέσω Twitter ότι η μακρά και ουσιαστική συζήτηση θα μπορούσε να βοηθήσει στο να «δώσουμε μια ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων».
Η χρονική στιγμή της κλήσης – και η απόφαση της Κίνας να στείλει απεσταλμένους στην Ουκρανία – έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των πολιτικών και αμυντικών αναλυτών, ιδιαίτερα καθώς η Ουκρανία θεωρείται ότι ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβει εδάφη στα ανατολικά και νότια της αμυνόμενης χώρας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας