Διεθνή

Το HDP στηρίζει Κιλιτσντάρογλου

Το HDP στηρίζει Κιλιτσντάρογλου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σε δημόσια δήλωση στήριξης στον αντίπαλο του προέδρου Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προχώρησε ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Σε δημόσια δήλωση στήριξης στον αντίπαλο του προέδρου Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προχώρησε ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP (=Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών), Μιτχάτ Σαντζάρ, εν όψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με την δήλωση, «η Τουρκία κινείται προς τις πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία της υπό συνθήκες πολλαπλών κρίσεων, όπου οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις βιώνονται μαζί» και αναφέρεται ακόμη: «Σε αυτές τις ιστορικές εκλογές, καλούμε  τους λαούς της Τουρκίας να ψηφίσουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις επερχόμενες εκλογές».

Επισημαίνοντας ότι το κόμμα αποφάσισε να μην προτείνει υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές και να εισέλθει στις βουλευτικές εκλογές υπό την ομπρέλα της συμμαχίας, η δήλωση αναφέρει πως «σε αυτό το αποφασιστικό στάδιο της τουρκικής πολιτικής ζωής, συμφωνήσαμε να εκπληρώσουμε το ιστορικό μας καθήκον τόσο προς την παράδοσή μας, όσο και προς τις μελλοντικές γενιές. Σε αυτό το πλαίσιο, στις14 Μαΐου,«μοιραζόμαστε την απόφασή μας να στηρίξουμε τον Κεμάλ Κιλτισντάρογλου με όλες μας τις δυνάμεις».

Ο συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, Μιτχάτ Σαντζάρ δήλωσε επίσης σε δήλωση στην εφημερίδα Sözcü ότι θα υποστηρίξουν τον Κιλκιτσντάρογλου, προκειμένου «να τερματιστεί το μονοπρόσωπο καθεστώς (σ.σ.: του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν). Ο Σανκάρ είπε ακόμη ότι «στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις εκλογές στον πρώτο γύρο. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον δημοκρατικό μετασχηματισμό της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι το HDP είναι το τρίτο σε εκλογική δύναμη κόμμα της γείτονος, με διψήφια ποσοστά.

Η ίδρυσή του προέκυψε μέσα από τις διεργασίες του «Δημοκρατικού Κογκρέσσου των Λαών», ενός σχηματισμού που συσπείρωνε κυρίως Κούρδους της Τουρκίας αλλά και άλλες μειονότητες (ΛΟΑΤ+, Αλεβίτες κ.ά.).

Στις τελευταίες εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών πέρασε το εκλογικό όριο του 10% και κέρδισε το 13% των ψήφων και 80 έδρες στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments