«Έκρηξη» αγοραπωλησιών ακινήτων από ξένους καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην εγχώρια αγορά μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα».
Οι επενδυτές τρίτων χωρών εκτός ΕΕ έχουν περιθώριο τρεις μήνες προκειμένου να προλάβουν να προβούν σε συμφωνίες για την απόκτηση ακινήτων στη μειωμένη τιμή των 250.000 ευρώ, εξασφαλίζοντας έτσι την πολυπόθητη άδεια παραμονής, αλλά και το ακίνητο της επιλογής τους από πλευράς τοποθεσίας, πριν το ελάχιστο κόστος αυξηθεί σε 500.000 ευρώ
Τόσο στα συμβολαιογραφεία όσο και στα κτηματομεσιτικά γραφεία επικρατεί… συνωστισμός καθώς προσπαθούν να διεκπεραιώσουν χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων.
Η χρυσή βίζα και οι επενδυτές
Σύμφωνα με τα επίσημα νούμερα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από το 2018 μέχρι και τον Μάρτιο του 2023 έχουν υποβληθεί 18.833 συνολικά αιτήματα έκδοσης άδειας παραμονής από επενδυτές.
Από αυτά τα 16.035 αποτελούν αιτήματα αρχικής χορήγησης και τα 2.798 αιτήματα ανανέωσης.
Από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο 2023 έχουν υποβληθεί 6.064 αιτήματα έκδοσης άδειας παραμονής από επενδυτές και 1.545 αιτήματα ανανέωσης. Συνολικά οι άδειες ανέρχονται σε 7.609 εκ των οποίων οι 2.775 εκδόθηκαν, οι 16 απορρίφθηκαν, οι 5 ανακλήθηκαν και οι 4.813 βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου Ιανουαρίου – Μαρτίου υποβλήθηκαν 1.360 νέα αιτήματα έκδοσης άδειας μόνιμου επενδυτή, αριθμός που είναι κατά 139% υψηλότερος σε ετήσια βάση, όταν το αντίστοιχο νούμερο πέρυσι είχε αγγίξει τα 569 αιτήματα.
Πλέον έχει αρχίσει να διακρίνεται και η αδυναμία των υπηρεσιών να ανταποκριθούν στην πρωτοφανή ζήτηση που υπάρχει τους τελευταίους μήνες. Αν υπολογιστούν και οι αιτήσεις ανανέωσης από υφιστάμενους επενδυτές, από τον Μάρτιο 2022 μέχρι και τον Μάρτιο του 2023 οι αιτήσεις ανήλθαν σε 1.545.
Από την έναρξη ισχύος του προγράμματος «χρυσή βίζα» και μέχρι σήμερα, οι Κινέζοι αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία αγοραστών.
Οι επενδυτές από την Κίνα έχουν σήμερα 6.386 άδειες, αριθμός που αποτελεί το 62,1% του συνόλου.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Τούρκοι επενδυτές, οι οποίοι διαθέτουν 672 άδειες και μερίδιο κατά 6,5%, ενώ ακολουθούν οι επενδυτές από τον Λίβανο με 487 άδειες ή το 4,7% του συνόλου.
Ο νόμος για τη Χρυσή Βίζα
Στον πρόσφατο νόμο για τον νέο κώδικα μετανάστευσης, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που δηµοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, προβλέπεται διάταξη η οποία ορίζει ότι το χρονικό περιθώριο για την υπογραφή προσυµφώνου (ή και οριστικού συµβολαίου αγοραπωλησίας) µε την υφιστάµενη τιµή των 250.000 ευρώ παρατείνεται, από τις 30 Απριλίου που ήταν μέχρι πρότινος, έως τις 31 Ιουλίου.
Έως τότε οι ενδιαφερόµενοι επενδυτές θα μπορούν να προχωρούν σε συµφωνίες για την απόκτηση ακινήτων στο Κέντρο, στα Νότια και στα Βόρεια προάστια µε το χαµηλότερο όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ. Από την 1η Αυγούστου και μετά, κι εφόσον δεν δοθεί και νέα παράταση, όσοι επιθυµούν να λάβουν άδεια παραµονής και παράλληλα θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο στις παραπάνω περιοχές (όπως επίσης και σε Μύκονο, Σαντορίνη και στον Δήµο Θεσσαλονίκης) θα πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ.
Όσοι έχουν υπογράψει προσύµφωνα έως τις 31 Ιουλίου, θα έχουν περιθώριο έως το τέλος του 2023 προκειµένου να προχωρήσουν στην υπογραφή των οριστικών συµβολαίων αγοραπωλησίας και να αιτηθούν την έκδοση της άδειας παραµονής για τους ίδιους και τα µέλη της οικογένειάς τους.
Ανδρομάχη Παύλου/ot.gr