Από ανθρώπους της διπλανής πόρτας, μακριά από την κατηγορία των διασημοτήτων, αφοσιωμένους στην δουλειά και στο έργο τους στην κοινωνία πολιτών αποτελείται το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο έχει την προσωπική σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οκτώ γυναίκες και επτά άνδρες συναποτελούν το ψηφοδέλτιο και μόλις δύο άνδρες εξ αυτών είναι πολιτικοί της πρώτης γραμμής (οι κ. κ. Χρήστος Στυλιανίδης και Θεόδωρος Σκυλακάκης). Για τους υπόλοιπους, θα πρέπει να googlaρουμε για να βρούμε βιογραφικά στοιχεία, αφού αποφεύγουν την έκθεση στα φώτα της δημοσιότητας. Δεν είναι ψηφοδέλτιο με celebrities, αλλά αντιστάρ της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, του πολιτικού πράττειν, της επιστημονικής έρευνας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε προϊδεάσει, πριν από λίγες ημέρες, για το κοινωνικό προφίλ των υποψηφίων, δηλώνοντας από τηλεοράσεως ότι «έχει έρθει η ώρα να πάμε στο “anti-star system”. Αυτός θα είναι και ο χαρακτήρας του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Άνθρωποι καταξιωμένοι, με αποτύπωμα συγκεκριμένο, με έργο, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Όχι κατ’ ανάγκη αναγνωρίσιμοι, μπορεί να δείτε ονόματα που θα χρειαστεί να τα γκουγκλάρετε για να δείτε ποιοι είναι. Και θεωρώ ότι αυτό είναι καλό».
Στην ίδια ρότα και μόλις χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος τόνιζε: «Θα δείτε εκπλήξεις αλλά όχι στη λογική των celebrities, όπως συνηθίζεται να βλέπετε τα τελευταία χρόνια, αλλά και με κακά αποτελέσματα εξαιτίας αυτού του κριτηρίου. Είναι επιλογές που θα εκπλήξουν ευχάριστα, πρόσωπα χαμηλού προφίλ, με την έννοια ότι δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστοί, ωστόσο είναι επιλογές ουσίας. Με σημαντική παρουσία γυναικών και νέων. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι πρέπει, επιτέλους, να μπουν στην πολιτική περισσότερες γυναίκες από όλα τα επαγγελματικά πεδία».
Επικεφαλής είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη, μια νέα γυναίκα που σχετίζεται με τον χώρο της υγείας, «έτρεχε» το πρόγραμμα με τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα και «τρέχει» το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τις προληπτικές μαστογραφίες γυναικών. Η επιλογή Αγαπηδάκη συμβολίζει την έμφαση που δίνει η Νέα Δημοκρατία στην διεύρυνση καθώς η ίδια ήταν από τις βασικές διοργανώτριες του «Μένουμε Ευρώπη».
Τη 2η θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας κατέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην επιτυχία της οικονομικής πολιτικής που πέτυχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ εξήρε την ανάγκη να «παραμείνουμε πιστοί στους δημοσιονομικούς στόχους».
Στην 3η θέση του ψηφοδελτίου βρίσκεται ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης που θα είναι εκπρόσωπος των Ελλήνων της ομογένειας.
Στην τέταρτη θέση είναι η Ιωάννα Λυτρίβη, διευθύνουσα σύμβουλος στον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού).
Στην πέμπτη θέση είναι ο ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Σταμάτης.
Στην έκτη θέση η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, επιχειρηματίας. Στην έβδομη θέση η Μαρία Πολύζου, αθλήτρια. Στην όγδοη θέση είναι η δικηγόρος, Γεωργία Βαχαρίδη. Στην ένατη θέση είναι ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του από την θέση του πρύτανη λέγοντας ότι κρίνει πως υπάρχει ασυμβίβαστο, παρόλο που δεν υπάρχει νομικό κώλυμα. Στη δέκατη θέση είναι ο δικηγόρος Νίκος Κορογιαννάκης – ως εκπρόσωπος των Ελλήνων της ομογένειας. Στην ενδέκατη θέση είναι η Μαρία Διαμαντοπούλου, εκπαιδευτικός – ως εκπρόσωπος των Ελλήνων της ομογένειας. Στη δωδέκατη θέση είναι η αγρότισσα από τη Μαγνησία, Άννα Καστάνη. Στη 13η θέση είναι το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Καρανικόλας. Στη 14η θέση είναι η δικηγόρος, Πορφυρένια Κανελλοπούλου, εκπρόσωπος της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ. Στην 15η, τελευταία τιμητική θέση, είναι το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ και πρώην γενικός διευθυντής του κόμματος, Αντώνης Σγαρδέλης. «Τιμώ έναν άνθρωπο που δεν χρειάζεται συστάσεις, υπηρέτησε όλους τους αρχηγούς της ΝΔ. Μας συνδέει βαθιά φιλία, υπήρξε στενότατος συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αγαπά βαθιά την παράταξη» είπε ο πρωθυπουργός για τον Αντώνη Σγαρδέλη.