Ωστόσο, ο στρατηγός Mohamed Hamdan Dagalo, πιο γνωστός ως Χεμέντι, είπε ότι τα μαχητικά του βομβαρδίζονται «ανελέητα» αφού είχε παραταθεί η τριήμερη εκεχειρία. «Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε το Σουδάν», είπε, κατηγορώντας τον αρχηγό του στρατού, στον στρατηγό Αλ Μπουρχάντ για τη βία. Ο στρατηγός Μπουρχάν συμφώνησε προσωρινά σε συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο στο Νότιο Σουδάν.
Η παράταση της ανήσυχης εκεχειρίας το βράδυ της Πέμπτης ακολούθησε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες από γειτονικές χώρες, καθώς και από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον ΟΗΕ. Ο Χεμέντι είπε ότι ήταν ανοιχτός σε συνομιλίες, αλλά η προϋπόθεση ήταν να ισχύσει η κατάπαυση του πυρός: «Κατάπαυση των εχθροπραξιών. Μετά από αυτό μπορούμε να έχουμε διαπραγματεύσεις». Είπε ότι δεν είχε κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον στρατηγό Αλ – Μπουρχάν, αλλά τον θεωρούσε προδότη επειδή έφερε στην κυβέρνηση τους πιστούς του πρώην προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος εκδιώχθηκε από τον στρατό και την RSF μαζί το 2019 μετά από μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους.
Το καθεστώς του Μπασίρ – στην εξουσία για τρεις δεκαετίες – ήταν γνωστό για την ισλαμιστική του ιδεολογία και την επιβολή μιας αυστηρής εκδοχής της Σαρία (ισλαμικός νόμος). «Δυστυχώς ο Μπουρχάν καθοδηγείται από τους ηγέτες του ριζοσπαστικού ισλαμικού μετώπου», είπε ο Χεμέντι. Το 2021, αυτός και ο στρατηγός Μπουρχάν ανέτρεψαν μια συμφωνία για να μοιραστούν την εξουσία με πολίτες, παίρνοντας τον πλήρη έλεγχο με πραξικόπημα.
Έπεσαν σε αντίθεση φέτος σχετικά με την προτεινόμενη επιστροφή στην πολιτική κυριαρχία, ιδίως σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ενσωμάτωσης της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (RSF) των 100.000 ατόμων του Χεμέντι στον στρατό. «Ανυπομονώ να έχω την πολιτική κυβέρνηση σήμερα – πριν από αύριο, μια πλήρως πολιτική κυβέρνηση. Αυτή είναι η αρχή μου δήλωσε ο Χεμέντι στο BBC. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ηγέτης των RSF μιλάει για τη δέσμευσή του στη δημοκρατία, αν και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δυνάμεις του έχουν καταπνίξει βάναυσα τις διαδηλώσεις πολιτών στο παρελθόν.