Global News

Bloomberg: Η Ευρώπη ξυπνά με την απειλή ενός ουγγρικού Brexit

Bloomberg: Η Ευρώπη ξυπνά με την απειλή ενός ουγγρικού Brexit

Πηγή Φωτογραφίας: LE MONDE

Ωστόσο, η εκστρατεία αντικατοπτρίζει ορισμένες ανησυχητικές εξελίξεις σε ένα έθνος που έχει γίνει η πιο κρίσιμη δοκιμασία για την ακεραιότητα της Ε.Ε.

Αφίσες σε στάσεις του τραμ στη Βουδαπέστη δείχνουν μια φέτα πίτσα δίπλα στο σύνθημα «Γιατί να συμβιβαστείς με λιγότερα;» Οι Ούγγροι καλούνται να σκεφτούν με το πορτοφόλι τους και να επιλέξουν «Περισσότερη Ευρώπη», γράφει το «Bloomberg» Το μήνυμα μπορεί να φαίνεται περιττό σε μια πρώην κομμουνιστική χώρα που έχει απορροφήσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων κατά κεφαλήν βοήθειας.

Ωστόσο, η εκστρατεία αντικατοπτρίζει ορισμένες ανησυχητικές εξελίξεις σε ένα έθνος που έχει γίνει η πιο κρίσιμη δοκιμασία για την ακεραιότητα της Ε.Ε. Μετά από χρόνια που ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κυριαρχούσε στη δημόσια ζωή με την κριτική του για την ΕΕ, η αντεπίθεση για να προσεγγίσει τους απλούς πολίτες έρχεται καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ούγγροι στρέφονται όλο και πιο ανατολικά. Ο κίνδυνος είναι ότι μια μείωση της δημόσιας υποστήριξης προς την ΕΕ θα μπορούσε να χαλαρώσει το πιο σημαντικό ανάχωμα ενάντια στην αυτοαποκαλούμενη ανελεύθερη ηγεσία του Orbán.

Η τελευταία εξαμηνιαία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη από την ΕΕ κατέγραψε πτώση 12 ποσοστιαίων μονάδων στη στήριξη του μπλοκ, τη μεγαλύτερη πτώση από οποιοδήποτε από τα 27 μέλη του. Μια έρευνα για τις σχέσεις με άλλες χώρες για την κεντροαριστερή εφημερίδα Nepszava διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των υποστηρικτών του Όρμπαν – η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα – περιέγραψε τους εαυτούς τους ως «περισσότερο συμπαθείς» με τους Ρώσους και τους Κινέζους και «λιγότερο συμπαθείς» με τους Αμερικανούς και τους Ουκρανούς. Αντίθετα, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στις 17 Απριλίου, οι Ρώσοι είναι οι λιγότερο δημοφιλείς στον ευρύτερο πληθυσμό.

«Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και τρομακτικό δεδομένου του πόσο γρήγορα αλλάζουν οι συμπεριφορές», δήλωσε ο Daniel Hegedus, συνεργάτης στο German Marshall Fund στο Βερολίνο. «Είναι εκπληκτικό πόσο αποτελεσματικός είναι ο Orbán στην καταστροφή της φιλοευρωπαϊκής στάσης της Ουγγαρίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments