Διεθνή

Κάι Βέγκνερ: το νέο «αφεντικό» στο Βερολίνο

Κάι Βέγκνερ: το νέο «αφεντικό» στο Βερολίνο

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

«Είμαι πολύ ωραίος τύπος», λέει για τον εαυτό του αυτάρεσκα, αλλά και καθησυχαστικά ο νέος κυβερνήτης-δήμαρχος της πόλης-κρατιδίου του Βερολίνου, Κάι Βέγκνερ.

«Είμαι πολύ ωραίος τύπος», λέει για τον εαυτό του αυτάρεσκα, αλλά και καθησυχαστικά ο νέος κυβερνήτης-δήμαρχος της πόλης-κρατιδίου του Βερολίνου, Κάι Βέγκνερ.

Ανέλαβε επίσημα καθήκοντα την Πέμπτη, ένα 24ωρο μετά τη συγκρότηση της νέας τοπικής κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Η εκλογή του συνιστά μια τεράστια αλλαγή. Κατά ορισμένους, δε, στέλνει μηνύματα στην κεντρική πολιτική σκηνή στη Γερμανία.

Εδώ και 22 χρόνια το κρατίδιο του Βερολίνου κυβερνάται από τους Σοσιαλδημοκράτες, τα 17 στο πλαίσιο ενός αριστερού συνασπισμού.

Η τελευταία φορά οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη σε τοπικό επίπεδο ήταν το 1999 υπό τον Έμπερχαρντ Ντίπγκεν.

Η κυβέρνησή του κατέρρευσε με πάταγο το 2021 έπειτα από πρόταση μομφής, υπό το βάρος του τραπεζικού σκανδάλου με την κρατική Bankgesellschaft Berlin, που έπνιξε τη γερμανική πρωτεύουσα στα χρέη.

Οι Βερολινέζοι θα έκαναν χρόνια να ξεχάσουν αυτό το στραπάτσο και πιθανόν θα συνέχιζαν να τιμωρούν τους Χριστιανοδημοκράτες, εάν οι Σοσιαλδημοκράτες δεν ήταν συγκεντρώσει ένα σωρό προβλήματα στην δική τους «καμπούρα».

Το Νο1 είναι μακράν η στεγαστική κρίση στη γερμανική πρωτεύουσα, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.

Έγιναν ακόμη μεγαλύτερες εν μέσω πληθωρισμού, στο φόντο και της δυσλειτουργικής (για τα γερμανικά δεδομένα) γραφειοκρατίας στην πόλη-κρατίδιο, που μέχρι πρότινος κυβερνούσε μια κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς, εν μέσω σοβαρών διαφορών.

Η χαριστική βολή δόθηκε με το εκλογικό χάος του 2021.

Οι τοπικές εκλογές στιγματίστηκαν από σωρεία παρατυπιών και λαθών, που οδήγησε το Συνταγματικό Δικαστήριο να ζητήσει επαναληπτικές εκλογές.

Έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο και ήταν αυτές που τελικά ανέδειξαν τους Χριστιανοδημοκράτες πρώτο κόμμα, αφήνοντας δεύτερους τους Σοσιαλδημοκράτες.

Τώρα, γίνονται οι εταίροι τους στην νέα τοπική κυβέρνηση συνασπισμού.

Η επικεφαλής τους στο Βερολίνο -πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης και πρώην υπουργός Οικογένειας της Γερμανίας στην τελευταία κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» υπό την Άνγκελα Μέρκελ- αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Επιχειρήσεων του Βερολίνου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments