Διεθνή

Σοϊλού: Οι εκλογές είναι πολιτικό πραξικόπημα της Δύσης

Σοϊλού: Οι εκλογές είναι πολιτικό πραξικόπημα της Δύσης

Πηγή Φωτογραφίας: Deutche Welle

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης επέκριναν τον υπουργό Σοϊλού, λέγοντας ότι τα σχόλιά του δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα γνωρίζει ότι θα χάσει τις εκλογές.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης επέκριναν τον υπουργό Σοϊλού, λέγοντας ότι τα σχόλιά του δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα γνωρίζει ότι θα χάσει τις εκλογές.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε τις επερχόμενες εκλογές ως «απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος από τη Δύση», το οποίο αποτελεί συνέχεια της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, και η αντιπολίτευση αντιδρά στις δηλώσεις του φιλόδοξου Τούρκου υπουργού, κάνοντας λόγο για ομολογία ήττας στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε κεντρική κομματική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, ο κορυφαίος υπουργός του Ερντογάν, ο οποίος είναι υποψήφιος για το κοινοβούλιο με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), είπε: «Η 15η Ιουλίου ήταν η πραγματική απόπειρα της Δύσης πραξικοπήματος. Και η 14η Μαΐου είναι η απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος των Δυτικών. Είναι μια απόπειρα πραξικοπήματος που μπορεί να σχηματιστεί συγκεντρώνοντας όλες τις προετοιμασίες για την εξάλειψη της Τουρκίας!».

«Δεν το είπα αυτό. Αυτό το πρόσωπο που ηγείται της Αμερικής το είπε πριν από χρόνια. Όταν όλες οι μέθοδοι που δοκίμασαν πριν από χρόνια απέτυχαν, πίστεψαν ότι μπορούν να κατακτήσουν την Τουρκία μόνο με αυτή τη μέθοδο», είπε ο Σοϊλού, χωρίς να διευκρινίσει πότε εάν έκανε τέτοιες παρατηρήσεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε συνέντευξή του τον Ιανουάριο του 2020, ο Μπάιντεν είχε πει στους New York Times ότι θα υποστήριζε την αντιπολίτευση για να νικήσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο αποκάλεσε αυταρχικό, εάν κέρδιζε τις εκλογές. Αυτά τα σχόλια είχαν προκαλέσει σκληρή κριτική από τον Ερντογάν και κυβερνητικούς αξιωματούχους μετά την εκλογή του Μπάιντεν.

«Είναι μια ομολογία ήττας»

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης έσπευσαν να επικρίνουν τις δηλώσεις του Σοϊλού.

Έτσι, η Μεράλ Ντανίς – Μπεστάς, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), δήλωσε: «Δεν ανταγωνιζόμαστε μόνο το κυβερνών κόμμα, ανταγωνιζόμαστε όλα τα εργαλεία του κράτους, από τους γραφειοκράτες μέχρι τα αεροπλάνα. Θέλω να το τονίσω αυτό ιδιαίτερα.

Αυτή η δήλωση είναι μια ομολογία ήττας του κόμματος του Ερντογάν και του αυταρχικού κράτους. Κάνουν ψυχολογική προετοιμασία λέγοντας ότι αν χάσουμε είναι πραξικόπημα. Αυτό όμως δεν έχει κοινωνική απήχηση. »

Υπενθυμίζοντας τις καταστολές κατά του HDP όλα αυτά τα χρόνια, πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, βιώνουμε μια συνεχή απόπειρα πραξικοπήματος που διεξάγουν από τις 4 Νοεμβρίου 2016. Δεν θα τους επιτρέψουμε να ρίξουν σκιά στις εκλογές. Δεν θα τους το επιτρέψουμε.  Η αποχώρησή σας θα γίνει με τη δύναμη του λαού, με τις ψήφους που βγαίνουν από την κάλπη».

Η τελευταία από αυτές τις καταστολές ξεκίνησε την Τρίτη, όταν περισσότεροι από 120 πολιτικοί από το HDP και άλλα φιλοκουρδικά κόμματα, δημοσιογράφοι και δικηγόροι συνελήφθησαν σε εφόδους σε όλη τη χώρα.

Ο Εκριμέν Ακντενιζ, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, σύμμαχος του HDP, είπε ότι αυτή η τελευταία καταστολή ήταν στην πραγματικότητα μια «άμεση παρέμβαση» στις εκλογές.

«Ο Σοϊλού, ο οποίος παρενέβη άμεσα στα εκλογικά αποτελέσματα με μια πολιτική επιχείρηση που στοχεύει Κούρδους δημοσιογράφους και πολιτικούς στο Ντιγιαρμπακίρ, προσπαθεί να δώσει διαφορετικό νόημα στην 14η Μαΐου. Ωστόσο, πραγματοποιούν τέτοια πραξικοπήματα καθημερινά οι ίδιοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments