Nέα της αγοράς

Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς): Επενδύσεις έως 150 δισ. ευρώ έως το 2026 στην Ελλάδα

Ο ίδιος τόνισε ότι αναμένεται μεγάλη προσέλκυση επενδύσεων τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία, οι οποίες εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 120 - 150 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας. 

Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του τρίτου ή τέταρτου τριμήνου του έτους “βλέπει” ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, όπως δήλωσε σήμερα Παρασκευή από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών.

Ο ίδιος τόνισε ότι αναμένεται μεγάλη προσέλκυση επενδύσεων τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία, οι οποίες εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 120 – 150 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μεγάλου επισήμανε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας πάντως ότι τα επόμενα έτη σηματοδοτούν ένα “μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας” για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις δεδομένων των χαμηλών αναγκών αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.

Αναφορικά με τους ευρωπαϊκούς πόρους χρηματοδότησης της ενεργειακής μετάβασης, ο κ. Μεγάλου παραδέχθηκε ότι, παρότι συνδράμουν ουσιαστικά στην επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα αυτό, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν μακροχρόνια λύση.

“Εμείς ως τράπεζα και ως οικονομία αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πλαίσιο του EU Green Deal, ωστόσο αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Στο σκέλος των προκλήσεων για την παγκόσμια οικονομία, ο CEO της Πειραιώς εμφανίστηκε ανήσυχος σχετικά με τυχόν περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, εκτιμώντας ότι σε αυτή την περίπτωση “θα υπάρξουν πραγματικές οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις”.

Ως έναν επιπλέον παράγοντα προβληματισμού ανέδειξε τη μειούμενης σημασίας θέση της Ευρώπης σε γεωπολιτικό επίπεδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι “αυτό που απαιτείται είναι πραγματική ηγεσία ώστε να δράσουμε σωστά ως Ευρωπαίοι”.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, τέλος, ο επικεφαλής της Πειραιώς για την πρόσφατη κρίση στον τραπεζικό κλάδο διεθνώς, εκτιμώντας ότι παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ότι δεν αναμένεται να εξαπλωθεί ή να επηρεάσει την Ευρώπη ή ακόμη και τις ΗΠΑ.

Της Βάσως Αγγελέτου/capital.g, ανταπόκριση από τους Δελφούς

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο