Πολιτική

Ο Τσίπρας ζητεί κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ

Ο Τσίπρας ζητεί κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι αντιδράσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων και του Υπουργείου Παιδείας

Την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ζητεί ο Αλέξης Τσίπρας, απηχώντας πρόσφατες τοποθετήσεις στελεχών του Σύριζα, αλλά και ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με όσα έχουν υποστηρίξει οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων και όσα προωθεί το υπουργείο Παιδείας για το θέμα. Για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής ήδη από το 2023 εφόσον εκλεγεί προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από μία live μετάδοση που έκανε μέσω Facebook, απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών μέσω των social media.

Ο επικεφαλής του Σύριζα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως πως «με το μέτρο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής κόβουν 20.000 παιδιά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με στόχο να γίνουν πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια». Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι θα καταργήσει την ΕΒΕ, αν ο Σύριζα κερδίσει στις ερχόμενες εκλογές. «Το θεωρούμε παράλογο, το θεωρούμε ανήθικο. Θέλω λοιπόν να δεσμευτώ ότι η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα είναι μια από τις πρώτες πράξεις της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης και θα ισχύσει από τις εξετάσεις που θα δώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτόν τον Ιούνη», είπε χαρακτηριστικά.

«Νομοθετώντας την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής έτσι ώστε όταν βγουν τα αποτελέσματα το Σεπτέμβρη να ισχύσει ο αλγόριθμος που ίσχυε πριν νομοθετήσει η κ. Κεραμέως». «Πρέπει να το γνωρίζουν οι μαθητές και οι οικογένειες τους. Εμείς θα αποκαταστήσουμε αυτήν την αδικία. Δε θέλουμε τα νέα παιδιά να γίνονται μέρος της δεξαμενής για την ιδιωτική εκπαίδευση και θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε μία σχολή».

Προάγγελος της άποψης αυτής υπήρξε ο βουλευτής του Σύριζα Νίκος Φίλης. Ο πρώην υπουργός τόνισε πριν από ελάχιστες ημέρες ότι «η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) αποτέλεσε συνειδητή μεθόδευση υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων στην εκπαίδευση. Συμφέροντα, τα οποία καταγράφουν υπερκέρδη δύο και τρεις φορές παραπάνω σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, όπως αποδεικνύεται από τους ισολογισμούς που δημοσιεύουν τα κολέγια. H ΕΒΕ την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει και μάλιστα από εφέτος, ψηφίστηκε προκειμένου να υψώσει φραγμούς στη μόρφωση των νέων και να ανακατευθύνει τις ροές των αποφοίτων από τα δημόσια πανεπιστήμια στην ιδιωτική κερδοσκοπία». Σε αντίθετη κατεύθυνση κινείται, πάντως, η θέση της υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως. Η υπουργός βρίσκει καταστροφική κάθε ιδέα για κατάργηση της ΕΒΕ.

«Η ΕΒΕ ήταν μία μεταρρύθμιση για την οποία προσπαθήσαμε πολύ και την οποία πιστεύουμε για τρεις βασικούς λόγους. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με τα ίδια τα παιδιά. Το να μπεις στο Πανεπιστήμιο με ένα βαθμό 0,6 στα 20 όπως γινόταν. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με αυτό που είναι το επίπεδο των πανεπιστημίων. Θέλουμε να οδηγήσουμε την πανεπιστημιακή εκπαίδευση προς τα πάνω ή θέλουμε την ισοπέδωση προς τα κάτω; Επιδιώκουμε απλά να βάζουμε παιδιά στο πανεπιστήμιο, ενώ ξέρουμε -τα στοιχεία το δείχνουν- ότι δε θα μπορέσουν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν; Αυτό επιδιώκουμε; Αυτό ως πολιτική θέση, προφανώς έχει ένα πολιτικό όφελος. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε και είπε να μπουν όλοι ελεύθερα σε σχολές, αποσκοπούσε κάπου. Ναι, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη  πρέπει να σκέφτεται σε βάθος χρόνου και να σκέφτεται πώς θα δημιουργήσει πραγματική διέξοδο για τα παιδιά και πραγματικές προοπτικές».

Το ζήτημα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα, τέλος, και την Σύνοδο των Πρυτάνεων. Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση, πριν από ένα έτος η Σύνοδος είχε σταθεί απορριπτικά, σημειώνοντας: «Η Σύνοδος Πρυτάνεων εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κυρίως σε τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, τα οποία διαθέτουν επαρκείς πόρους λειτουργίας και προσφέρουν ποιοτικές σπουδές. Ζητούμε, υπό το καθεστώς των έκτακτων συνθηκών της παρατεταμένης κρίσης της πανδημίας, να διερευνηθούν μέτρα στήριξης βιωσιμότητας των τμημάτων αυτών.

Επίσης, η Σύνοδος Πρυτάνεων θεωρεί απαραίτητη τη συστηματική μελέτη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας ώστε να εκπονηθεί ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε πανεπιστημίου, των περιφερειών και των επιστημονικών κλάδων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments